Harry Been en Ruud Gullit waren betrokken bij het WK-bid van Nederland en België
Harry Been en Ruud Gullit waren betrokken bij het WK-bid van Nederland en België - © FOXSports.NL

"WK-bid Nederland en België op voorhand kansloos"

1 april 2016
De poging van Nederland en België om samen het WK voetbal van 2018 binnen te halen, was op voorhand kansloos. Dat heeft de voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter vrijdag gezegd tegen de NOS.

"Jullie hadden geen kans, omdat jullie een dubbele kandidatuur hadden", beweert de tachtigjarige Zwitser, die eind februari bij de Wereldvoetbalbond werd opgevolgd door Gianni Infantino.

Nederland en België investeerden ruim 10 miljoen euro in de campagne om het WK van 2018 binnen te halen. De 'Lage Landen' hadden concurrentie van Engeland, Rusland en een gezamenlijk bid van Spanje en Portugal. Het uitvoerend comité van de FIFA wees de organisatie in december 2010 toe aan Rusland.

Volgens Blatter was na het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea al duidelijk dat het mondiale toernooi nooit meer in twee landen zou worden gehouden. "Dat wist men. Ook Spanje en Portugal hadden geen kans."

Stoer doen
Blatter zou zich erover verwonderen dat officials uit Nederland en België ondanks deze bezwaren toch een bid uitbrachten. "Je hebt altijd landen die stoer willen doen en het toch proberen. Dat geldt ook voor Spanje en Portugal."

"Als we het idee hadden gehad dat we geen kans maakten, dan hadden we het niet gedaan", reageert de KNVB tegenover de omroep. "Dat is zonde van de tijd, de moeite en het geld. Maar dat signaal was niet zo bij de KNVB bekend." (FOX Sports/ANP)