Phillip Cocu en Frank de Boer
Phillip Cocu en Frank de Boer - © Pro Shots

Titelrace: Oppassen voor uitglijders in de onderste regionen

8 april 2016
Met nog vijf wedstrijden voor de boeg nadert de spanning in de titelstrijd langzamerhand het kookpunt. FOX Sports neemt de kampioenskandidaten Ajax en PSV onder de loep aan de hand van de opvallendste statistieken van de aankomende duels.

Op papier lijken de wedstrijden van de beide titelpretendenten dit weekend een koud kunstje te worden. Koploper Ajax gaat zaterdag op bezoek bij hekkensluiter SC Cambuur, terwijl runner-up PSV gastheer speelt voor nummer veertien Willem II. Uit de recente geschiedenis blijkt echter dat in de onderste regionen regelmatig een bananenschil om de hoek ligt.

Lastige obstakels
Met name voor PSV vormen de laagvliegers dit seizoen lastige obstakels. De regerend kampioen morste slechts zes punten tegen tegenstanders uit het linkerrijtje, maar leverde er maar liefst twaalf in tegen clubs uit het tweede deel van de ranglijst. Sterker nog, alle zes gelijke spelen vonden plaats in duels met de ‘kleintjes’.

Ajax doet het een stuk beter tegen het rechterrijtje. De Amsterdammers verloren net als PSV nog niet tegen de mindere goden van deze jaargang, maar speelden ook maar twee keer gelijk. De lijstaanvoerder verloor echter vorig seizoen wel de slotwedstrijd tegen de toenmalige hekkensluiter. FC Dordrecht nam medio mei afscheid van de Eredivisie met een 2-1 zege op de ploeg van Frank de Boer.

De zeperd tegen Dordrecht betekende dat de nummer twee van vorig jaar het seizoen afsloot met 71 punten, net zoveel als  de club nu na 29 wedstrijden heeft veroverd. Kijkende naar de statistieken van de duels met Cambuur hoeft Ajax niet bang te zijn dat het bij dit totaal blijft.  De Amsterdammers verloren slechts een van de dertien eerdere competitiewedstrijden tegen de Friezen.

Bloedvorm Milik en Van Ginkel
Cambuur doet er verstandig aan om Arek Milik zaterdag extra in de gaten te houden. De Poolse spits kan in Leeuwarden de eerste Ajax-speler sinds Rafael van der Vaart worden die in zeven opeenvolgende Eredivisieduels weet te scoren. De goaltjesdief van weleer legde de lat op zeven wedstrijden in oktober 2001.

Marco van Ginkel is bij PSV de man in vorm. Sinds de middenvelder begin februari zijn rentree op de Nederlandse velden maakte, was hij vijf keer trefzeker. Alleen Milik (negen) en topscorer Vincent Janssen (zeven) vonden in deze periode vaker het net.

Luuk de Jong, die een doelpunt achter Janssen op de scherpschutterslijst staat, kwam de laatste twee wedstrijden niet tot scoren. Tegen Willem II kan hier echter zomaar weer verandering in komen. De spits was in zijn laatste vijf competitieduels met de Tricolores goed voor vier goals.

Het is niet ondenkbaar dat Van Ginkel en De Jong tegen Willem II aan hun gemiddeldes kunnen werken. De Tilburgers verloren de laatste vier wedstrijden op rij en kregen en passant dertien doelpunten om de oren. Met een nieuwe domper tegen PSV zou trainer Jurgen Streppel zijn negatieve record bij Willem II van vijf nederlagen evenaren. (FOX Sports)