Fans van Everton zijn al weken duidelijk over hun gevoelens aangaande manager Robeto Martinez
Fans van Everton zijn al weken duidelijk over hun gevoelens aangaande manager Robeto Martinez - © Pro Shots

Everton en Martinez hunkeren naar FA Cup-succes

23 april 2016
Het winnen van de FA Cup moet het seizoen van Everton én de baan van de geplaagde manager Roberto Martínez redden.

Hij heeft inmiddels zijn excuses gemaakt. Ramiro Funes Mori schopte op schandalige wijze Divock Origi uit de Merseyside-derby. De Belgische spits van Liverpool moest zich laten vervangen. De verdediger van Everton boog een dag later het hoofd, maar zijn oliedomme actie staat symbool voor het rampseizoen van de Toffees.

Everton verloor de gevoelige ontmoeting uiteindelijk met 4-0. Wat de fans van de blauwen misschien nog wel erger vinden, is dat Mori niet kan worden ingezet tijdens de halve finale van de FA Cup tegen Manchester United van komende zaterdag. De Argentijnse international zal waarschijnlijk een schorsing van drie duels tegemoet kunnen zien.

Martínez
In de competitie staat Everton elfde. De club doet al tijden niet meer ergens om mee en dat is te merken aan de prestaties. De ploeg van Martínez won sinds 1 maart geen competitiewedstrijd meer.

De laatste keer dat de fans in Goodison Park echt konden juichen, was op 12 maart, toen Chelsea werd verslagen in de kwartfinale van het traditionele Engelse bekertoernooi: 2-0.

Sindsdien beseffen de supporters dat de spelers van Everton alleen nog maar bezig zijn met die eventuele bekerwinst. Die prijs kan nog wat kleur schenken aan het als verloren beschouwde seizoen.

Dat geldt overigens ook voor Martínez. De coach, die sinds 2013 de scepter zwaait bij Everton, was erg populair bij de Toffees. Maar nu moet hij vrezen voor zijn job.

In Liverpool is men er stevig van overtuigd dat de Spaanse manager alleen nog maar aan het roer mag blijven staan, omdat de FA Cup nog gepakt kan worden. Oftewel; als Everton wordt uitgeschakeld, vliegt Martínez er meteen uit.

Een naam van een eventuele opvolger? Frank de Boer wordt genoemd. De Toffees hebben zich echter nog niet officieel voor de Ajax-trainer gemeld

Defensieve problemen
Tot die tijd wordt Martínez nog gepruimd, maar zeker niet meer door iedereen. Afgelopen zaterdag, tijdens de 1-1 in eigen huis tegen Southampton, bestormde een woedende fan het veld van Goodison Park.

De man haalde uit naar een steward, wees dreigend naar speler Leon Osman en was op weg Martínez onder uit de zak te geven. Pas na het arriveren van versterking kon de supporter, onder begeleiding van een striemend fluitconcert, naar de uitgang worden gedirigeerd, zonder dat de Spanjaard met een vinger was aangeraakt.

De schorsing van mandekker Mori komt Everton erg slecht uit. De club kampt met defensieve problemen. Het grote talent John Stones kon tegen Liverpool niet in actie komen vanwege maagkrampen.

Collega Phil Jagielka is herstellende van een hamstringblessure en Seamus Coleman is niet inzetbaar op Wembley door eenzelfde kwetsuur. De ervaren kracht Gareth Barry zal de halve finale missen dankzij een liesblessure.

De zorgen nemen dus toe voor Martínez. Ze zullen hem echter pas de kop kosten, als het zaterdag tegen Manchester United het doek valt voor Everton. (FOX Sports)