De cirkel is nog niet volledig rond, maar in gedachten zal Dirk Kuijt de laatste lijntjes voorzichtig hebben ingetekend.

De aanvoerder van Feyenoord treft zondag in de finale van de KNVB Beker zijn oude liefde FC Utrecht; de club met wie hij dertien jaar geleden ten koste van de Rotterdammers de eerste hoofdprijs uit zijn carrière veroverde.

Net als de aankomende eindstrijd was de apotheose van het bekertoernooi in 2003 een bijzonder affiche voor Kuijt. De aanvaller van Utrecht had voor de kraker in de Kuip al getekend bij de toekomstige tegenstander. De finale zou zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Domstedelingen zijn, voordat hij richting Rotterdam vertrok.

Extra motivatie
Indien de Feyenoorders indertijd hadden gehoopt dat Kuijt zich enigszins in zou houden, dan kwamen ze bedrogen uit. Heel Utrecht wilde het onrecht van een jaar eerder ongedaan maken - toen de ploeg de finale van Ajax verloor na een buitenspeldpoelpunt van Wamberto - en Kuijt had als extra motivatie de wil om zijn periode in de Galgenwaard goed af te sluiten.

Dankzij een treffer van Jean-Paul de Jong en twee doelpunten van Igor Gluščević stond Utrecht na een uur met 3-0 voor in de Kuip. Bonaventure Kalou deed nog wat terug namens Feyenoord, maar het was Kuijt zelf die tien minuten voor tijd de 4-1 eindstand op het bord bracht. 

Opvallend hiaat
Met zijn treffer stelde Kuijt de tweede beker uit de clubgeschiedenis veilig. Een derde dennenappel voor Utrecht volgde een jaar later. De palmares van Kuijt vertoont daarentegen in de daaropvolgende seizoenen een opvallend hiaat. Hij kroonde zich in Rotterdam weliswaar tot topscorer van de Eredivisie in 2005 en veroverde de Gouden Schoen een jaar later, maar een prijs met de ploeg bleef uit.

Feyenoord moest geduld hebben tot 2008, toen de voorlopig laatste trofee in het zilverkabinet werd bijgezet met winst in de bekerfinale tegen Roda JC. Tegen die tijd speelde de aanvaller echter al twee jaar in Liverpool.

Prijzen pakken
Naast de beker met Utrecht zou Kuijt ook met zijn buitenlandse clubs de nodige prijzen pakken. In Liverpool greep hij een aantal keren nipt mis, zo verloor hij de Champions League-finale van AC Milan, maar hield hij wel de League Cup boven zijn hoofd. Ook bij Fenerbahçe was hij succesvol. Hij sleepte met de Turkse grootmacht onder meer in 2013 de beker in de wacht en werd een jaar later landskampioen.

Na zijn terugkeer naar Nederland afgelopen zomer zal Kuijt goede hoop hebben gehad dat hij eindelijk ook op zijn CV achter de naam van Feyenoord een gouden kruisje kon zetten. De titelaspiraties konden weliswaar in de ijskast na de dramatische reeks rond winterstop, maar de KNVB Beker fonkelt nog altijd net zo fraai. Een hoofdprijs na een finale tegen de oude liefde Utrecht zou het verhaal helemaal af maken. (FOX Sports)