Feyenoord heeft na acht jaar eindelijk weer eens een prijs veroverd. De Rotterdamse club pakte zondag in De Kuip de KNVB Beker, door FC Utrecht in de finale met 2-1 te verslaan.

Eljero Elia maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt, via de rug van de grabbelende keeper Filip Bednarek van Utrecht.

De bekerwinst maakt voor Feyenoord een verloren seizoen grotendeels toch weer goed. Het belangrijkste doel, meedoen om de landstitel, kon door een dramatische reeks na de winterstop al vroeg de prullenbak in.

Europees voetbal
De KNVB Beker bleek de reddingsboei voor Feyenoord, dat in 2008 voor het laatst een prijs pakte. Als bekerwinnaar is de Rotterdamse club bovendien voor volgend seizoen verzekerd van een plek in de groepsfase van de Europa League.

Feyenoord kwam de winst ook het meeste toe in de finale, die kwalitatief niet hoogstaand was. De Rotterdamse club kreeg wel wat hulp van Bednarek, de vervanger van de geblesseerde Robbin Ruiter onder de Utrechtse lat. Bij beide treffers, van Michiel Kramer en Elia, zag de Pool er niet goed uit.

FC Utrecht kon in de koude en regenachtige Kuip amper een vuist maken. Pas na rust gooide de ploeg de schroom een beetje van zich af. In de eerste helft lag het initiatief vooral bij Feyenoord, dat in de openingsfase via Jens Toornstra en Elia al wat speldenprikjes uitdeelde.

Michiel Kramer kreeg in de dertiende minuut een enorme kans op de openingstreffer, na een te korte terugspeelbal van Mark van der Maarel. De spits van Feyenoord prikte de bal echter naast het doel van Bednarek.

Openingstreffer
Kort voor rust strafte Feyenoord het afwachtende spel van FC Utrecht af. Een voorzet van Dirk Kuijt werd door Kramer in de hoek langs de twijfelende Bednarek gekopt: 1-0.

Die tegentreffer was voor Utrecht wel het sein om in de tweede helft alle remmen los te gooien. Het leverde de ploeg van trainer Erik ten Hag al snel de gelijkmaker op. Een vrije trap van Nacer Barazite belandde in het volle strafschopgebied voor de voeten van verdediger Ramon Leeuwin, die hard en secuur uithaalde: 1-1.

Feyenoord wankelde even, maar bleef overeind. Elia besliste de finale een kwartier voor tijd met een schot dat via de paal en Bednarek in het doel belandde: 2-1. (ANP)

Gerelateerd