Michael van Praag.
Michael van Praag. - © Pro Shots

Van Praag kan volgende week duidelijkheid geven

10 mei 2016
Michael van Praag kan mogelijk volgende week woensdagavond vertellen of hij kandidaat is voor het voorzitterschap van de UEFA.

Eerder op die dag vergadert de UEFA voor de finale van de Europa League in Basel over de situatie die maandag is ontstaan toen het internationale sporttribunaal CAS de schorsing van Michel Platini terugbracht van zes naar vier jaar.

De Franse voorzitter van de Europese voetbalbond mag daardoor niet deelnemen aan de volgende verkiezingen in 2019 en moet dus een opvolger krijgen.

Van Praag is een prominent lid van het uitvoerend comité van de UEFA en lijkt voor bonden uit West-Europa een ideale kandidaat. De vraag is echter of hij ook in het oosten van Europa steun geniet.

"Ik wil echt niet flauw doen", vertelde de voorzitter van KNVB dinsdagmiddag na een rondleiding over het vernieuwde KNVB-complex in Zeist. "Maar het is nu niet verstandig om uitspraken te doen. En speculeren heeft ook geen zin, maar ik kan me zo voorstellen dat er na die vergadering meer valt te vertellen."

Van Praag verwacht niet dat de opvolger van Platini al voor het EK in Frankrijk bekend is. "De kans is groot dat er verkiezingen komen", voorspelde hij.

"In dat geval moeten kandidaten campagne kunnen voeren. Ik denk dat die verkiezingen dan in september worden gehouden. Ik vind het overigens heel netjes dat we nu pas over de opvolging van Platini gaan praten. Het was wel zo netjes om die uitspraak van het CAS af te wachten."

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, wilde eveneens niet speculeren over de toekomst van Van Praag. "We moeten even afwachten hoe de hazen gaan lopen", stelde hij. "Maar als je het mij vraagt, dan heeft de UEFA nu wel behoefte aan senioriteit." (ANP)