Sneijder en Wijnaldum vieren de 11-0 op San Marino, tot nu toe de laatste interland van Oranje in Eindhoven
Sneijder en Wijnaldum vieren de 11-0 op San Marino, tot nu toe de laatste interland van Oranje in Eindhoven - © Pro Shots

Oranje terug in Rotterdam en Eindhoven

13 mei 2016
Oranje gaat weer spelen in de Kuip en het Philips Stadion en niet meer alleen in de Amsterdam Arena.

De KNVB maakte dat vrijdag bekend in een persbericht: "De duels in de kwalificatiecampagne voor het WK 2018 worden verdeeld over Amsterdam en Rotterdam. Het Philips Stadion in Eindhoven komt in aanmerking voor een of meerdere oefenwedstrijden."

Het Nederlands elftal was twee jaar geleden, in aanloop naar het WK 2014, voor het laatst te gast in Rotterdam, terwijl het laatste bezoek aan Eindhoven van 2 september 2011 dateert.

'Klagen'
De bond besloot, vlak voor het toernooi in Brazilië, interlands alleen nog maar in de hoofdstad te gaan spelen. "De Kuip was in het verleden de voetbaltempel van Nederland, heeft een schitterende historie, maar van sentiment alleen kun je niet leven", legde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen die keuze destijds uit. "Het stadion is niet meer van deze tijd. Fans en sponsoren klagen, willen hier gewoon niet meer naar toe."

Blijkbaar is dat twee jaar later veranderd. "Volgend seizoen start een nieuwe, lastige kwalificatiereeks", zegt Van Oostveen nu. "Dan willen wij met Oranje weer graag terug het land in. Wij hebben frequent en constructief overleg gehad met de stadions en kijken ernaar uit om met Oranje terug te keren in de drie voetbalhoofdsteden."

"De verkeerssituatie rondom de Kuip, die voor ons toch altijd een punt van zorg was, is de laatste tijd aanzienlijk verbeterd", gaat Van Oostveen verder. "Maar ook binnen de muren van het stadion is het nodige gebeurd, waardoor wij onze supporters, genodigden en relaties beter kunnen ontvangen. De sfeer heeft in Rotterdam natuurlijk nooit ter discussie gestaan."

'Bert Kroket'
Het serveren van de hapjes en het faciliteren van de supporters waren in 2012 nog wel een reden tot zorg voor de directeur: "Ik word er niet vrolijk van als ik mensen een uur in de rij zie staan voor een kroket of een heel groot deel van de fans met regenkapjes op zie zitten. En als het daadwerkelijk gaat regenen, worden ze drijfnat. De supporters van Oranje zijn de Arena gewend of met hun clubs het Gelredome of de Euroborg. Zij weten dat zulke primitieve omstandigheden als in De Kuip anno 2012 niet meer nodig zijn. Dat is ook hetgeen zij aangeven in de tevredenheidsonderzoeken, die we na elke interland houden." 

Van Oostveen werd vervolgens op social media 'Bert Kroket' genoemd. Inmiddels kan hij daar om lachen. "Ja, daar heb ik ooit iets over gezegd geloof ik hè? Ik was dit seizoen bij de bekerfinale, en andere duels van Feyenoord, en de hapjes waren uitmuntend. Daar hoeven we ons geen zorgen te maken."

Eindhoven
Het Philips Stadion is meteen het toneel van Oranjes eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen. Griekenland is donderdag 1 september als oefentegenstander vastgelegd.

Het Nederlands elftal was vijf jaar geleden voor het laatst te gast in Eindhoven. Op 2 september 2011 boekte het Oranje hier de historische 11-0 zege op San Marino.

"Uit de historie blijkt dat het goed is om vriendschappelijke wedstrijden van Oranje over het land te spreiden. Eindhoven, dat zeker sinds afgelopen weekend ook een van de voetbalhoofdsteden van Europa is, is een uitstekend gastheer", aldus de directeur betaald voetbal.

In de Amsterdam Arena wordt niet alleen om plaatsing voor het WK 2018 gespeeld. Dinsdag 28 maart oefent het Nederlands elftal tegen Italië in Amsterdam.

Het seizoen 2016/'17 ziet er voor Oranje als volgt uit:

2016
donderdag 1september 20.45 uur Nederland – Griekenland (vr), Philips Stadion, Eindhoven
dinsdag 6 september 20.45 uur Zweden – Nederland (WK-kw), Solna Arena, Solna
vrijdag 7 oktober 20.45 uur Nederland – Wit-Rusland (WK-kw), Stadion Feijenoord, Rotterdam
maandag 10 oktober 20.45 uur Nederland – Frankrijk (WK-kw), Amsterdam ArenA
zondag 13 november 18.00 uur Luxemburg – Nederland (WK-kw), n.t.b.

2017
zaterdag 25 maart 20.45 uur Bulgarije – Nederland (WK-kw), n.t.b. 
dinsdag 28 maart 20.45 uur Nederland – Italië (vr), Amsterdam ArenA
vrijdag 9 juni 20.45 uur Nederland – Luxemburg (WK-kw), Stadion Feijenoord, Rotterdam

De locaties voor de twee resterende WK-thuisduels van Oranje in 2017 (Bulgarije 3 september) en Zweden (10 oktober) worden later ingevuld. (FOX Sports)

 

Gerelateerd