Dick Advocaat
Dick Advocaat - © Pro Shots

Dick Advocaat nieuwe assistent bij Oranje

14 mei 2016
Het hing al dagen in de lucht en werd zaterdagavond bevestigd door de KNVB. Dick Advocaat keert als assistent van bondscoach Danny Blind terug bij het Nederlands elftal.

De 68-jarige Hagenaar begint volgende week al aan zijn nieuwe baan als Oranje zich in Portugal gaat voorbereiden op de komende drie oefeninterlands tegen Ierland, Polen en Oostenrijk.

Advocaat begint aan zijn vijfde periode bij de nationale ploeg. Van 1984 tot 1987 en van 1990 tot 1992 was hij assistent. De Hagenaar had zelf de leiding over het Nederlands elftal tussen 1992 en 1995 en van 2002 tot en met het EK van 2004. Hij vertrok door de achterdeur nadat het toernooi in Portugal op een teleurstelling was uitgedraaid. Op voorspraak van Blind keert Advocaat nu weer terug.

"Enige tijd geleden heb ik Dick Advocaat gevraagd mijn assistent te worden. Ik ben erg blij dat hij daar ja op heeft gezegd", aldus Blind zaterdag. "Oranje heeft een zware kwalificatiecampagne voor de boeg en het is goed dat wij op weg naar het WK in Rusland gebruik kunnen maken van zijn ervaring en knowhow. Ik kijk uit naar onze samenwerking."

Advocaat vervangt Ruud van Nistelrooij in de staf. De oud-spits gaat zich na de zomer volledig concentreren op zijn werk bij PSV. Met Advocaat en Marco van Basten beschikt Blind over twee gelouterde oud-bondscoaches als assistenten. Samen hadden de twee assistenten de leiding over 107 interlands, de teller van Blind staat pas op zeven.

De Hagenaar begon dit seizoen als manager van Sunderland, maar hield het al snel voor gezien bij de Engelse club. In februari ging hij als adviseur aan de slag bij Feyenoord. Met Advocaat als klankbord voor trainer Giovanni van Bronckhorst bleef Feyenoord ongeslagen en pakte de club de KNVB-beker. (ANP)

Danny Blind is zondag te gast bij De Tafel van Kees, vanaf 10.00 uur te zien op FOX Sports 1.

Gerelateerd