Het Nederlands elftal begint vrijdagavond in Dublin aan een nieuwe fase van de wederopbouw.

De duels met Ierland, Polen en Oostenrijk worden gebruikt om te werken aan het geraamte van een ploeg die in september start met de WK-kwalificatiereeks.

Althans, dat was vooraf de insteek van bondscoach Danny Blind. De keuzeheer kreeg echter te maken met een fiks aantal afzeggingen. Liefst tien spelers kunnen om verschillende redenen geen deel uitmaken van de huidige renovatie van Oranje.

Nieuw bloed
Onder anderen Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar, Jordy Clasie en het Davy-duo Klaassen en Pröpper zijn er niet bij in de drie oefenduels. Mede hierdoor gaan deuren open voor nieuw bloed. Wat te denken van Kevin Strootman, die terug is na lang blessureleed. Van Virgil van Dijk, die waarschijnlijk een kans krijgt in de basis tegen de Ieren. Of youngsters als Tonny Vilhena en Steven Berghuis die uiteraard hopen op speelminuten.

De afmeldingen stopten niet toen Oranje afgelopen week het trainingsveld in Portugal opstapte. Donderdag haakte Daley Blind overdag af voor de ontmoeting met Ierland. De zoon van de bondscoach kampt nog met een tik die hij in de FA Cup-finale kreeg.

Laat in de avond kon ook een kruis worden gezet door de naam van Wesley Sneijder, die zich in de Turkse bekerstrijd blesseerde aan zijn ribben. Wéér een ervaren kracht waar Blind geen beroep op kan doen.

Warmdraaipotjes
Het maakt de opdracht voor de bondscoach niet makkelijker. Hij moet de komende maanden een puzzel leggen die naar het WK in Rusland leidt. De wedstrijden tegen Ierland, Polen en Oostenrijk zijn dus veel meer dan zomaar warmdraaipotjes.

Het zijn serieuze testcases, waarin spelers hun kans kunnen grijpen óf juist volledig door het ijs zakken.  Bovendien krijgt Oranje te maken met drie tegenstanders die tot op het bot gemotiveerd zullen zijn. Zij zijn er namelijk, wrang genoeg, allemaal wel bij op het EK in Frankrijk. (FOX Sports)

Ierland-Nederland is vrijdagavond vanaf 20.45 uur te zien op FOX Sports 1.

Gerelateerd