Oranje heeft zich lichtelijk gerevancheerd voor de teleurstellende 1-1 tegen Ierland van afgelopen vrijdag. In Gdansk won het Nederlands elftal terecht met 1-2 van Polen.

Al na zeven minuten had Arek Milik Oranje echter op achterstand kunnen schieten. De spits mikte op de lat, nadat Jeffrey Bruma verkeerd instapte. Van dichtbij prikte de Ajacied de bal buiten bereik van teamgenoot Jasper Cillessen, maar tot opluchting van de doelman en de rest van Oranje raakte de Pool slechts het metaal.

Nederland legde zeven minuten later een prima aanval op de mat. Via Georginio Wijnaldum en Quincy Promes belandde de bal bij Vincent Janssen, die vanuit een moeilijke hoek meteen op doel vlamde. Keeper Wojciech Szczesny voelde het leer langs zijn neus suizen, maar de inzet van de AZ-spits trof niet het net.

Berghuis
Na een halfuur was Janssen wel trefzeker. Steven Berghuis, die dit keer de voorkeur kreeg boven Memphis, keek goed en bediende de spits, die alleen maar zijn hoofd tegen de bal hoefde te zetten, op maat: 0-1.

Kort daarna kreeg Berghuis zelfs de kans om Oranje op 0-2 te zetten. De aanvaller van Watford, die dit seizoen slechts twee assists en drie aangekomen voorzetten achter zijn naam had in Engeland, werd echter onreglementair gestuit én zag Janssen over het hoofd.

Vlak na rust opnieuw een grote mogelijkheid voor Nederland. Een corner van Berghuis werd ingekopt door Georginio Wijnaldum, maar zijn inzet kwam tegen een Pools been.

Dode spelsituaties
In minuut 56 lette Bruma goed op, toen een lage voorzet een makkelijke prooi leek voor Robert Lewandowski. De verdediger van PSV blokte de inzet op het juiste moment en Polen hield er slechts een corner aan over.

De gelijkmaker viel, onverwacht, alsnog voor het uur. Artur Jedrzejczyk troefde de ongelukkig spelende Marco van Ginkel af en kopte raak uit een corner; een terugkerend probleem voor Oranje. Van de laatste negen tegentreffers vielen er zeven uit een dood spelmoment.

Nederland heeft daarnaast ook al negen duels op rij het doel niet schoon gehouden. De laatste keer dat Oranje een langere reeks geen clean sheet wist te behalen, was in 1962.

Wijnaldum
De winst kwam er uiteindelijk wel. Georginio Wijnaldum was zeer attent en verraste verdediger Kamil Glik en Szczesny uit de draai, na een passje van Luciano Narsingh: 1-2. Geen enkele speler maakte sinds juni 2015 meer doelpunten voor het Nederlands elftal dan Wijnaldum (drie, net als Klaas-Jan Huntelaar).

Nederland sluit de oefenweek af tegen Oostenrijk. Dat uitduel staat zaterdag op het programma. (FOX Sports)

Gerelateerd