James Rodríguez.
James Rodríguez. - © Pro Shots

Copa Countdown: James Rodríguez

3 juni 2016
Op 3 juni gaat in de Verenigde Staten de Copa América van start. FOX Sports warmt op door een blikvanger van het toernooi in de schijnwerpers te zetten. Vandaag: James Rodríguez.

Wie?
James David Rodríguez Rubio zag op 12 juli 1991 het levenslicht in Cúcuta. Zijn profloopbaan startte vijftien jaar later bij Envigado Fúbol Club, waarmee hij een jaar later promoveerde naar het hoogste niveau in Colombia.

Waar?
Dat bleek zo ongeveer het startsein voor een glansrijke carrière. Bij het Argentijnse Banfield speelde Rodríguez zich in 2010 in de kijker van Europese clubs door als 18-jarige in de Copa Libertadores vijf keer te scoren in zeven wedstrijden. FC Porto hapte toe en legde hem vast voor ruim vijf miljoen euro.

In zijn eerste duel voor de Portugezen, tegen Ajax, bleek Rodríguez meteen trefzeker. Zijn verblijf bij FC Porto duurde in totaal drie jaar en via AS Monaco belandde hij in 2014 bij Real Madrid. Door de stevige concurrentie in de Spaanse hoofdstad heeft Rodríguez zijn stempel vooralsnog niet kunnen drukken. Een transfer deze zomer zou zomaar werkelijkheid kunnen worden.

Winstkans?
Colombia slaagde er niet in om in de laatste vier edities van de Copa América bij de beste drie te eindigen, de langste serie sinds 1967 toen er zes toernooien voorbijgingen zonder podiumplek. Het is nu bovendien ingedeeld in een groep met de Verenigde Staten, Costa Rica en Paraguay. Alvast vooruitkijken naar de knock-outfase heeft dus geen enkele zin met deze zware tegenstanders. Een eindzege lijkt helemaal ver weg. In 2001 werd in eigen land nog wel de Copa América gewonnen, overigens een primeur voor de Colombianen.

Wat!?
Op het WK van 2014 scoorde Rodríguez in de achtste finales op fenomenale wijze tegen Uruguay. Buiten de zestien controleerde hij de bal op de borst om vervolgens met links prachtig raak te schieten. Hij maakte nog een treffer, waardoor Colombia voor het eerst in z’n historie de kwartfinales bereikte op een WK. De volley van Rodríguez werd later verkozen tot goal van het toernooi. Later won hij ook de FIFA Puskás Award voor doelpunt van het jaar.  (FOX Sports)

De Copa América is vanaf 4 juni tot en met 26 juni live te volgen op FOX Sports.