Oranje viert de 0-2 van Wijnaldum
Oranje viert de 0-2 van Wijnaldum - © FOXSports.NL

Oranje houdt eindelijk de nul en wint twee keer op rij onder Blind

4 juni 2016
Oranje heeft de oefencampagne voor de EK-loze zomer goed afgesloten. De formatie van bondscoach Danny Blind won na de zege op Polen ook de sparringspot met Oostenrijk: 0-2.

Makkelijk en zonder slag of stoot ging het niet. Na drie minuten had het thuisland op 1-0 moeten komen. Marko Arnautovic, ex-FC Twente, produceerde een sensationele omhaal, die Jeroen Zoet had kunnen laten gaan, maar de PSV-doelman besloot redding te brengen. 

Later was spits Marc Janko, ook ex-FC Twente, heel dicht bij de openingstreffer. De boomlange Oostenrijker schoot een rebound veel te hard en wild in en het zijnet trilde.

Nederland stond op dat moment al met 0-1 voor. In de twaalfde minuut werd Steven Berghuis, net als tegen Polen, na een prima aanval gevonden aan de rechterkant. De aanvaller van Watford bediende, net als tegen de Polen, Vincent Janssen, die sluw raak kopte: 0-1.

Oostenrijk legde zich daar niet bij neer en bleef de aanval zoeken en Oranje testen. Ook op andere vlakken trouwens, want met namen Arnautovic ging soms ver over de schreef. Dieptepunt was wat dat betreft het spugen van de aanvaller van Stoke City in de richting van Kenny Tete.

 

In de tweede helft was Janssen weer dicht bij een goal. De aanvaller wist zijn voet tegen een vloeiende aanval van Oranje te zetten, maar het vizier was net iets te hoog gericht.

Het tweede doelpunt kwam er alsnog. Luuk de Jong, ingevallen voor de licht aangeslagen Janssen, legde de bal panklaar voor de instormende Georginio Wijnaldum: 0-2. Zo vond ook de middenvelder van Newcastle United, net als Janssen, voor de tweede opeenvolgende keer het net voor Oranje.

Zoet
Voor Tonny Vilhena liep de wedstrijd goed af, want de Feyenoorder (al loopt zijn contract binnenkort af in Rotterdam) mocht zijn officiële debuut maken voor het Nederlands elftal. Jeroen Zoet, die een knieblessure opliep, moest zich geblesseerd laten wisselen. Blind liet na afloop weten, dat de kwetsuur 'reuze' meeviel.

In het slot kreeg Marco van Ginkel, na opnieuw een uitstekende aanval, een enorme kopkans. Omdat de middenvelder miste, bleef het bij 0-2 voor Nederland.

Het was de eerste keer dat Oranje onder Blind de nul hield én twee keer op rij won. Een kleine pleister op de wonde die het EK in Frankrijk heet. (FOX Sports)

Gerelateerd