Van Zweden zit ook wel eens als supporter op de tribune bij ADO
Van Zweden zit ook wel eens als supporter op de tribune bij ADO - © Pro Shots

Van Zweden: "Dit is de beste deal in Engeland ooit"

5 juni 2016
John van Zweden geeft vanavond een feestje. Niet alleen omdat het heerlijk weer is, maar ook omdat de 54-jarige Hagenaar al zijn aandelen in Swansea City verkocht heeft.

Afgelopen vrijdagmiddag, om 16.55 uur, volgde groen licht. Swansea komt in Amerikaanse handen. De investeerders Steve Kaplan en Jason Levien krijgen een meerderheid van 62 procent in de Premier League-club.

Maar iedereen moest erover zwijgen. Het was wachten op het officiële statement van de club. Dat kwam zondagmiddag.

"Ik ben dus geen eigenaar van de club meer", reageert Van Zweden bij FOX Sports. "Het wordt tijd dat ik iets anders ga kopen. Nee man, grapje. Ik blijf Swansea trouw tot aan mijn dood. Ik kom al vanaf mijn zestiende bij deze club, het is mijn lust en mijn leven."

Behang en laminaat
De Amerikanen betalen ruim 89 miljoen euro voor het meerderheidsbelang. Daarmee hebben ze de grootste stem binnen het bolwerk van Wales. 38 procent van de aandelen blijft in handen van fans én clubmensen, die zelfs in bestuur mogen blijven zitten. Onder wie de huidige voorzitter Huw Jenkins.

Van Zweden houdt persoonlijk circa 7 miljoen euro over aan de deal. "Er zijn dagen dat ik ze niet verdien", zegt Van Zweden. "Ik moet straks toch even op mijn bankafschrift kijken. Maar ik ga mijn leven niet veranderen hoor. Ik blijf kamers behangen en laminaat leggen. We gaan hier echt niet ineens volop feestvieren. Zo zijn we niet. Joh, ik krijg al die centen niet eens op."

"Ik kom uit Transvaal, Den Haag, ben opgegroeid met werken. We zijn wars van mooie auto's en dure kleding. De mensen om me heen zullen er waarschijnlijk meer plezier van hebben dan ik. Mijn vrouw bijvoorbeeld. Die heeft de afgelopen jaren heel wat met me afgezien. Als ik niet aan het werken was in de behangzaak, dan zat ik wel bij Swansea. Nu kunnen we vaker dan één week per jaar op vakantie."

Van Zweden blijft ondanks de verkoop betrokken bij Swansea. "Dat is afgesproken met de Amerikanen en ook heel belangrijk voor mij. Hoe? Dat is nog onduidelijk. We moeten nog over mijn rol gaan praten."

Kritiek
Dit had Van Zweden nooit kunnen denken toen hij in 2002 50.000 pond op tafel legde om de teloorgang van de club te stoppen. Swansea speelde destijds in de Engelse derde divisie. "Man, ik had nog nooit van aandelen gehoord. We wisten amper waar we aan begonnen. Voor hetzelfde geld was Swansea gedegradeerd naar de amateurs en waren de aandelen nu geen klap waard geweest."

Het liep dus anders. Haast automatisch is er ook kritiek. Betekent zo'n overname niet dat Swansea haar ziel verkocht heeft en de nieuwe eigenaren allerlei veranderingen gaan doorvoeren? "Onmogelijk", aldus Van Zweden. "In de statuten staat dat er niet kan worden gespeeld met de naam of de clubkleuren. En de fans hebben nog steeds een grote stem hè, 38 procent. Alles is afgeschermd."

Van Zweden: "Serieus: dit is volgens mij de beste deal ooit die met een buitenlandse investeerder in de Premier League gemaakt is. Ik heb dat gevoel gewoon. Ik heb Jason vaak gesproken. Een aardige vent, zonder kapsones. Bij een multimiljonair denk ik meteen aan een man in een pak, met een dikke wagen en een sigaar in zijn mond. Jason draagt een spijkerbroek, gympen en rijdt in een Audi. Hij heeft vanaf het begin gezegd: 'Ik wil Swansea, omdat de historie van de club mij aanspreekt. Supporters die de club hebben opgekocht; daar wil ik deel van uitmaken'."

Argwaan
Levien bezit ook het Amerikaanse DC United uit Washington. Kaplan is mede-eigenaar van NBA-club Memphis Grizzlies. "Ik snap best dat er argwaan is. Maar waarom? Ze lijken echt het beste voor te hebben met Swansea. Ze zijn afgelopen seizoen bijna elke wedstrijd komen kijken. En er zijn plannen om het stadion te kopen, uit te breiden en versterkingen te halen."

Bovendien: Swansea heeft laten vastleggen dat mensen met een minderheidsbelang de club kunnen terugkopen, mochten de nieuwe eigenaren er toch een puinhoop van maken. "Maar ik doe in dat geval niet meer mee", sluit Van Zweden af. "Dat kan ik mijn vrouw niet aandoen. ADO Den Haag? Als er ooit een groep komt die ADO wil overnemen, wil ik graag kijken of ik iets kan betekenen. Dan kan ik niet achterblijven. Eerst een grote bek hebben en niks doen? Nee, dat kan niet. Maar ik ga het zeker niet in mijn eentje doen." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Liverpool 29 82 45
2 Manchester City 28 57 37
3 Leicester City 29 53 30
4 Chelsea 29 48 12
5 Manchester United 29 45 14
6 Wolverhampton Wanderers 29 43 7
7 Sheffield United 28 43 5
8 Tottenham Hotspur 29 41 7
9 Arsenal 28 40 4
10 Burnley 29 39 -6
11 Crystal Palace 29 39 -6
12 Everton 29 37 -9
13 Newcastle United 29 35 -16
14 Southampton 29 34 -17
15 Brighton and Hove Albion 29 29 -8
16 West Ham United 29 27 -15
17 Watford 29 27 -17
18 Bournemouth 29 27 -18
19 Aston Villa 28 25 -22
20 Norwich City 29 21 -27