De Copa América is speciaal voor het honderdjarige bestaan van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL neergestreken in de Verenigde Staten. Nu is de kans groot dat uitgerekend het thuisland als eerste wordt uitgeschakeld.

De Amerikanen verloren de openingswedstrijd van de Copa América Centenario met 2-0 van Colombia en staan laatste in Groep A. Bij verlies komende nacht tegen Costa Rica is plaatsing voor de volgende ronde vrijwel onmogelijk.

De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann kon vrijdag negentig minuten geen vuist maken tegen de Zuid-Amerikanen en maakte een fletse indruk.

Bradley
Aanvoerder Michael Bradley was jarenlang een belangrijke schakel op het middenveld. Maar de oud-speler van sc Heerenveen was tegen de Colombianen de personificatie van het tandeloze spel van de VS.

De 28-jarige Bradley verloor in totaal liefst twintig keer de bal, vaker dan iedere andere speler op het veld. Ook belandde veertien van zijn 65 passes in de voeten van een tegenstander.

Goede cijfers
Costa Rica ligt Amerika, dat pas in de verlenging van de achtste finales op het WK in 2014 werd uitgeschakeld door België, traditioneel goed. Team USA heeft op Amerikaans grondgebied al vijftien officiële wedstrijden niet verloren van de Costa Ricanen.

Dat zorgt echter niet voor onderschatting bij Klinsmann: "Costa Rica is een team dat aan twee, drie kansen genoeg heeft om te scoren. Dat spreekt in hun voordeel. Je moet heel alert zijn. Het wordt een zware pot."

Verliezen en zelfs gelijkspelen brengt het team van Klinsi in een lastig parket:  "Zij hebben één punt, wij nul. Dus we moeten drie punten pakken." Costa Rica speelde de eerste wedstrijd op de Copa met 0-0 gelijk tegen Paraguay. (FOX Sports)