Chili voelt de druk van de titelhouder en dat betekent in de oververhitte Copa América vaak slecht nieuws. Sinds 2007 slaagde een land er namelijk niet meer in om de prestigieuze Zuid-Amerikaanse prijs te prolongeren.

De Chilenen verloren de openingswedstrijd van de Copa América Centenario van Argentinië. Geen grote schande, want de Albicelestes zijn - zoals altijd - favoriet voor de eindoverwinning en zochten bovendien zoete wraak voor het verliezen van de finale uit 2015 tegen… Chili.

Eigen wapens
Maar er is meer aan de hand, waardoor bondscoach Juan Antonio Pizzi zich tot zorgen zal maken. Zijn nationale elftal won sinds maart geen wedstrijd meer.

Chili verloor in de WK-kwalificatie ook al van Argentinië en ging in de daaropvolgende vriendschappelijke potjes tegen Jamaica (1-2) en Mexico (0-1) eveneens onderuit.

De snelle pressing en het moordende loopvermogen van de Chilenen lijkt dit jaar vroeg met vakantie te zijn gegaan. Met uitgerekend die kenmerken, de laatste seizoenen de grote kracht van La Roja, walsten de Argentijnen maandag over de titelhouder van 2015 heen. Chili verslagen met de eigen wapens.

Historie
Mauricio Isla, Gary Medel, Charles Aránguiz, Marcelo Díaz, Arturo Vidal, Alexis Sánchez; ze zijn er allemaal bij. Het ligt dus niet aan een gebrek aan kwaliteit.

Trouwens; er is nog geen man overboord, met slechts één duel gespeeld op de Copa América en groepswedstrijden tegen de voetbaldwergen Bolivia en Panama in het vooruitzicht.

Maar ook de historie is niet op de hand van Chili. Sinds 2007 wist de titelhouder de Copa América namelijk niet te prolongeren. Dat jaar flikte Brazilië het, in 2011 slaagde de Seleçao daar echter niet in. De Goddelijke Kanaries werden toen als cuphouder uitgeschakeld in de kwartfinale.

Hetzelfde gebeurde in 2015 met titelhouder Uruguay. Sinds 1993 lukte het slechts drie keer, dat de winnaar van de vorige editiie opnieuw de prijs omhoog kon houden.

Chili weet dus wat het te doen staat: breken met die korte traditie en laten zien dat de nummer vijf van de FIFA-ranglijst na een lang seizoen nog alles behalve uitgeblust is. (FOX Sports)