Uitblinker Arek Milik heeft Polen zondag de overwinning bezorgd in de eerste poulewedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal.

De spits van Ajax maakte de enige treffer in het eenzijdige duel met Noord-Ierland (1-0). Na enkele gemiste kansen in de eerste helft, schoot Milik kort na rust raak. 

​Spitsenduo
Milik vormde zoals verwacht met vedette Robert Lewandowski van Bayern München het Poolse aanvalsduo. Noord-Ierland kwam er in Nice niet aan te pas. De EK-debutant trok een muur op voor het eigen doel en liet de tegenstander het spel maken. Ook na de tegentreffer kon de ploeg van bondscoach Michael O'Neill geen vuist maken.

Milik kreeg een goede kans na ruim een half uur spelen maar zijn schot ging over. Tien minuten later was er een kans voor Bartosz Kapustka maar zijn poging werd gekeerd door de vuisten van de Noord-Ierse doelman Michael McGovern. Noord-Ierland kwam voor rust niet in de buurt van het Poolse doel.

In de tweede helft was Milik gelukkiger na een assist van Jakub Blaszczykowski. De Ajacied maakte zijn elfde treffer voor Polen, in 27 interlands.

​Kansje voor Noord-Ierland
Noord-Ierland werd voor het eerst gevaarlijk na ruim zeventig minuten. De Poolse keeper Wojciech Szczesny was alert en eerder bij de bal dan invaller Conor Washington, aanvaller bij Queens Park Rangers in Engeland. De Poolse middenvelder Grzegorz Krychowiak was kort voor tijd nog dicht bij een tweede treffer maar zijn afstandsschot ging rakelings naast.

Voor Polen betekende het na drie nederlagen en drie remises op eerdere Europese kampioenschappen de eerste EK-overwinning ooit. In de andere wedstrijd in groep C staan zondagavond Duitsland en Oekraïne tegenover elkaar. (FOX Sports/ANP)