Italië heeft vrijdag ook zijn tweede wedstrijd op het EK gewonnen. De ploeg van bondscoach Antonio Conte versloeg Zweden in Toulouse met 1-0.

Aanvaller Éder maakte in de 88ste minuut het enige doelpunt voor de 'Azzurri', na een prachtige dribbel door de Zweedse defensie, ingeleid door een snelle ingooi van Giorgio Chiellini.

Italië had de eerste wedstrijd in groep E tegen België al met 2-0 gewonnen. Met zes punten zijn de Italianen zeker van een plek in de achtste finales.

Zweden was het EK begonnen met een gelijkspel tegen Ierland (1-1). De Ieren spelen zaterdag tegen België.

In Toulouse stonden liefst vijf spelers op het veld met een verleden in de Nederlandse Eredivisie. Bij de Italianen had oud-Feyenoorder Graziano Pellè, trefzeker tegen de 'Rode Duivels', weer een basisplaats.

Bij de Zweden stonden Zlatan Ibrahimovic (Ajax), John Guidetti (Feyenoord), Andreas Granqvist (FC Groningen) en Andreas Isaksson (PSV) in de basis.

Risicoloos
Zweden had in de eerste helft het beste van het spel, maar tot veel kansen leidde dat niet. De ijzersterke Italiaanse defensie gaf weinig weg. De ploeg van Conte beperkte zich veelal tot risicoloos voetbal, met weinig spelers voor de bal.

Pellè stond daardoor vaak geïsoleerd als diepste aanvaller en kon weinig uitrichten tegen de hechte verdediging van de Zweden.

Na de rust kwam Italië wat beter in het spel. Pellè kreeg al snel een kans, maar schoot over. Italië bleef aandringen en dik tien minuten voor tijd was Marco Parolo dicht bij het openingsdoelpunt. Zijn kopbal belandde echter op de lat.

Kort voor tijd viel alsnog de beslissing in Italiaans voordeel, dankzij de fraaie goal van Éder. In blessuretijd smeekte Zweden tevergeefs om een strafschop. (ANP)