Alvaro Morata wist tweemaal het doel te vinden tegen Turkije
Alvaro Morata wist tweemaal het doel te vinden tegen Turkije - © Pro Shots

Spanje zonder moeite langs weerloze Turken

17 juni 2016
In navolging van Frankrijk en Italië heeft ook Spanje zich verzekerd van een plek in de achtste finales op het EK.

De titelverdediger tikte Turkije vrijdag in Nice met 3-0 weg. De ploeg van bondscoach Vicente Del Bosque won in groep D eerder al van Tsjechië (1-0) en is met zes punten uit twee duels zeker van een vervolg op het toernooi in Frankrijk.

Alvaro Morata, de spits van Juventus, maakte twee doelpunten voor de Spanjaarden. Nolito nam tussendoor de 2-0 voor zijn rekening. Turkije verloor eerder al met 1-0 van Kroatië en dreigt al na de groepsfase naar huis te moeten.

Kaartenhuis
De Turken boden Spanje een half uur aardig partij, maar daarna zakte het elftal van trainer Fatih Terim als een kaartenhuis in elkaar. De Spaanse furie raasde in het laatste kwartier voor rust over Turkije heen. In de 34e minuut vond Nolito met een indraaiende voorzet het hoofd van Morata, die de bal feilloos in de verre hoek kopte (1-0).

Een paar minuten later ging Mehmet Topal in de fout bij een steekbal van Cesc Fàbregas. De Turk kopte de bal volledig verkeerd terug, Nolito profiteerde dankbaar.

Turkije deed in niets denken aan de ploeg die het Nederlands elftal vorig jaar in de EK-kwalificatie met 3-0 oprolde. Het elftal van Terim speelde zonder passie, zonder overleg en zonder overtuiging. Net als zondag tegen Kroatië greep de bondscoach in de rust in.

Iniesta
Hij bracht Nuri Sahin in, maar ook de oud-Feyenoorder kon het Turkse vuurtje niet aanwakkeren. Spanje tikte de bal onder aanvoering van de uitblinkende regisseur Andrés Iniesta rustig rond en breidde de voorsprong verder uit. Morata maakte zijn tweede doelpunt op aangeven van Jordi Alba. Het voorbereidende werk van Iniesta was om van te smullen.

De Turkse fans richtten hun woede op aanvoerder Arda Turan. De speler van FC Barcelona, die vooral in wandeltempo over het veld slenterde, kon zijn ploeg opnieuw niet bij de hand nemen en werd genadeloos uitgefloten. Turan reageerde met cynische gebaartjes. (ANP)