Axel Witsel (links) en Romelu Lukaku
Axel Witsel (links) en Romelu Lukaku - © ANP

België zet reuzenstap richting volgende ronde

18 juni 2016
België heeft zaterdag een forse stap gezet op weg naar het bereiken van de laatste zestien bij het Europees kampioenschap.

In Bordeaux klopten de Belgen het zwakke Ierland overtuigend met 3-0 en daarmee poetsten ze de valse start tegen Italië (0-2) nagenoeg weg. Een gelijkspel in de laatste groepswedstrijd tegen Zweden volstaat woensdag om de achtste finales te halen.

Alle doelpunten in het niet bijster boeiende duel vielen na de rust. Romelu Lukaku scoorde tweemaal, Axel Witsel één keer.

Wijzigingen
Bondscoach Marc Wilmots had de Belgische formatie op enkele plaatsen gewijzigd in vergelijking met de eerste groepswedstrijd tegen Italië. Voornaamste slachtoffer was Marouane Fellaini van Manchester United.

De Belgen begonnen gedreven en drongen Ierland al snel terug in de defensie. Serieuze kansen leverde dat offensief tegen de muur van Ierse verdedigers niet op. Kort voor de rust was alleen Toby Alderweireld dicht bij het openingsdoelpunt. Zijn inzet werd van de doellijn gehaald.

Die bevrijdende Belgische treffer werd al snel in de tweede helft wel gemaakt. De bekritiseerde spits Lukaku schoot de bal, na een pass van Kevin De Bruyne, buiten bereik van keeper Darren Randolph binnen.

Ruimte
De Ieren moesten daarna wel de verdedigende stellingen verlaten, waardoor België meer ruimte kreeg om aanvalsacties op te zetten.

De ruimte die de Ieren weggaven, leverde na een kwartier het tweede doelpunt op. Axel Witsel kopte een voorzet van de nieuwe rechtsback Thomas Meunier beheerst binnen.

Lukaku bepaalde met zijn tweede goal de eindstand op 3-0, na een snelle counter via aanvoerder Eden Hazard. Kort daarna kreeg de scherpschutter een verdiende applauswissel. (ANP)