Hongarije pakt belangrijk punt.
Hongarije pakt belangrijk punt. - © Pro Shots

IJsland verspeelt zege in slotfase tegen Hongarije

18 juni 2016
IJsland heeft zaterdag in Marseille de eerste EK-zege op het eindtoernooi uit handen gegeven.

De EK-debutant moest tegen Hongarije genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. De Hongaarse gelijkmaker viel in de 88ste minuut en kwam op naam van de IJslandse verdediger Birkir Már Saevarsson, die een voorzet van invaller Nemanja Nikolic in eigen doel werkte.

IJsland had de tweede remise in groep F, na de verdienstelijke 1-1 tegen het hoog aangeslagen Portugal, aan zichzelf te wijten.

De ploeg van de bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrímsson verzuimde een broze voorsprong, verkregen door Gylfi Sigurdsson uit een goedkope strafschop in de 39ste minuut, in de tweede helft uit te bouwen.

Het slotoffensief van Hongarije leverde zowaar de fortuinlijke gelijkmaker op, waardoor de ploeg van bondscoach Bernd Storck er nu in de poule met vier punten prima voor staat.

IJsland begon met hetzelfde elftal als tegen Portugal. De Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo liet zich na afloop nogal laatdunkend uit over de tegenstander. De vedette van Real Madrid vond de IJslandse speelwijze veel te verdedigend.

Onderscheiden
IJsland, dat onder meer Nederland uitschakelde in de EK-kwalificatie, kreeg van het behoudende Hongarije alle gelegenheid om zich in aanvallend opzicht meer te onderscheiden dan tegen Portugal.

Uitgespeelde kansen konden de IJslanders echter nauwelijks afdwingen in het aanhoudende overwicht. Jóhann Berg Gudmundsson (ex-AZ) was na ruim een half uur het dichtste bij een treffer. Doelman Gabor Király kon met zijn been het openingsdoelpunt voorkomen.

IJsland kwam voor de rust alsnog op voorsprong, met dank aan arbiter Sergei Karasev. De Rus zag een strafschop in een onschuldig duel tussen Tamas Kadar en de sluwe aanvoerder Aron Gunnarsson. Sigurdsson nam van elf meter het cadeautje dankbaar in ontvangst (1-0).

Na de rust bleef Hongarije aanvallend vrijwel machteloos. IJsland dacht aan 1-0 genoeg te hebben, maar struikelde in de slotfase alsnog door eigen toedoen. (ANP)