Jakub Blaszczykowski is in extase na zijn doelpunt tegen Oekraïne
Jakub Blaszczykowski is in extase na zijn doelpunt tegen Oekraïne - © Pro Shots

Polen verslaat Oekraïne en schrijft geschiedenis

21 juni 2016
Polen heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de knock-outfase van het EK. De ploeg met Ajacied Arek Milik in de aanval boekte dinsdag tegen Oekraïne een benauwde overwinning (1-0) en eindigde zo als tweede in poule C.

Door de twee nederlagen tegen Duitsland en Noord-Ierland stond er voor Oekraïne dinsdagavond in Marseille niks meer op het spel. De ploeg was al zeker van uitschakeling en bondscoach Michailo Fomenko had zijn vertrek al aangekondigd vanwege het tegenvallende optreden. Toch was Oekraïne niet van plan om zich willoos naar de slachtbank te laten leiden.

Snelle kansen
Het team zag de Poolse voorhoede in de openingsfase van het duel twee grote kansen krijgen. Milik en aanvalsleider Robert Lewandowski waren beiden dichtbij een snelle score maar in het vervolg van de eerste helft toonde Oekraïne zich gemotiveerd.

Andrei Yarmolenko had wellicht een strafschop moeten krijgen na een overtreding van Artur Jedrzejczyk en kreeg even later een grote kans maar schoot naast.

Tegen de verhouding kwam Polen in de tweede helft op voorsprong. Met een goede steekpass bracht Milik invaller Jakub Blaszczykowski in stelling. De middenvelder zette zijn tegenstander knap op het verkeerde been en trapte prachtig in de verre hoek.

​Groepswinsteti
Polen had nog meer treffers nodig om Duitsland te passeren voor de groepswinst maar was voor het Oekraïense doel niet doortastend genoeg. Oekraïne bleef na de tegentreffer kansen missen en verlaat het toernooi zonder te scoren.

Polen strijdt zaterdag in Saint-Étienne met Zwitserland voor een plek bij de laatste acht. (ANP)