Gerard Piqué in gesprek met Ivan Rakitić
Gerard Piqué in gesprek met Ivan Rakitić - © ANP

Spanje verliest verrassend en treft Italië

21 juni 2016
Ivan Perisic heeft Kroatië dinsdagavond aan een zege op Spanje geholpen. Hij tekende in de slotfase van de laatste groepswedstrijd in Bordeaux voor de winnende treffer (2-1).

Zo mag niet titelverdediger Spanje maar Kroatië zich winnaar van groep D noemen. Spanje eindigt als tweede in de poule en wacht zaterdag een kraker in de achtste finales tegen Italië. Bovendien zitten Duitsland, Frankrijk en Engeland in hetzelfde deel van het wedstrijdschema.

Team Kuipers
Zowel Spanje als Kroatië was voor het duel al zeker van een plaats in de achtste finales. Björn Kuipers, de Nederlandse scheidsrechter van het duel, stelde zich met zijn team ook kandidaat voor een langer optreden op de Europese eindronde. Hij floot een degelijke wedstrijd, net zoals eerder in het toernooi toen hij het duel tussen Duitsland en Polen in goede banen leidde.

Kuipers oordeelde terecht dat de Kroaat Marko Pjaca met een fopduik een strafschop wilde versieren. Hij floot even later wel toen David Silva bij een gelijke stand (1-1) in het strafschopgebied naar de grond ging. Keeper Danijel Subasi stopte de slap genomen penalty van Sergio Ramos. Het bleek een dure misser van de verdediger van Real.

​Morata
Spanje was niet zo superieur als in het vorige duel met Turkije (3-0). De openingstreffer na zeven minuten was er wel weer één om te lijsten. De splijtende pass van David Silva, het overzicht van Cesc Fàbregas en het juiste tikje van Alvaro Moratta (1-0). De spits die komend seizoen terugkeert naar Real Madrid mocht alweer zijn derde treffer van het EK vieren.

Vlak voor rust kwam Kroatië op gelijke hoogte. Nikola Kalinic kon scoren omdat Ramos niet met hem meeliep. Het was knap van Kroatië dat het ook na rust zonder de geblesseerde sterspeler Luka Modric goed partij bleef bieden aan de titelverdediger. Toch leek Ramos de Spanjaarden een derde zege op rij te bezorgen. Hij miste echter vanaf elf meter, waarna Perisic in de 87e minuut wel toesloeg. (ANP)