Kolbeinn Sigthórsson wordt gefeliciteerd door onder anderen Johann Berg Gudmundsson (op foto links van hem) en Aron Gunnarsson (op voorgrond)
Kolbeinn Sigthórsson wordt gefeliciteerd door onder anderen Johann Berg Gudmundsson (op foto links van hem) en Aron Gunnarsson (op voorgrond) - © Pro Shots

Eredivisie is kraamkamer voor EK: IJslandse onverzettelijkheid

28 juni 2016
De Eredivisie een Mickey Mouse-competitie? Misschien is dat waar. Maar op het huidige EK lopen toch wel erg veel jongens met een connectie met ons kikkerlandje.

IJsland is bijvoorbeeld een van de kwartfinalisten. Vooral door de stunt van dat land is de Eredivisie prima vertegenwoordigd op het toernooi.

Zestal
Want IJsland heeft Hannes Thór Halldórsson, Aron Gunnarsson, Kolbeinn Sigthórsson, Alfred Finnbogason, Johann Berg Gudmundsson en Eidur Gudjohnsen in de gelederen. Allemaal spelers met een verleden of zelfs heden in onze vaderlandse competitie.

Halldórsson begon vorig seizoen voortvarend in de basis bij N.E.C., maar liep in oktober een zware schouderblessure op. De IJslandse keeper moest vijf maanden toekijken.

De Nijmeegse club trok een vervanger aan in de persoon van Brad Jones. Halldórsson liet zich niet uit het veld slaan door alle tegenslagen en koos, toen hij eenmaal fit was, voor een verhuur aan het Noorse Bodo/Glimt. Zo bleef hij in beeld voor de nationale ploeg en daar plukken IJsland en vooral hijzelf momenteel de vruchten van.

De goalie heeft een contract tot 2017 in De Goffert, dus Halldórsson kan ook zeker nog van grote waarde worden voor N.E.C. Wellicht zelfs in de vorm van een transfer, mocht IJsland nog verder komen op dit EK en Halldórsson een heldenrol vervullen tijdens een eventuele penaltyreeks.

Wim Kieft-rol?
De IJslander op dit EK met de meeste Eredivisie-duels achter zijn naam is: Johann Berg Gudmundsson. De rappe buitenspeler speelde tussen 2010 en 2014 115 wedstrijden voor AZ.

Dan Sigthórsson. Boven het hoofd van de spits hingen bij AZ en Ajax, vanwege zijn blessuregevoeligheid en zogenaamd gebrek aan werklust, wel eens vraagtekens. Maar in de EK-kwalificatie frustreerde hij Oranje (door Bruno Martins Indi een rode kaart te bezorgen) al en op het toernooi bracht hij Engeland ten val met de winnende van zijn schoen: 1-2.

Finnbogason, die bij sc Heerenveen furore maakte met 53 goals in 62 Eredivisie-wedstrijden, kwam dit EK pas twee keer in actie en kreeg tegen de Engelsen geen speelminuut. Maar de lepe spits van Bundesliga-club FC Augsburg droomt van een Wim Kieft-momentje: vanuit een reserverol toch nog belangrijk worden voor zijn land op een groot toernooi, zoals Kieft voor Oranje in 1988.

Pellè!
Gunnarsson heeft ook een Eredivisie-verleden, zij het een heel korte. De onverzettelijke aanvoerder van de nationale ploeg, met prachtig weerbarstige baard, is de personificatie van de IJslanders. Kiezelhard, ijskoud, maar tegelijkertijd borrelen passie en vuur in hem als een vulkaan.

De middenvelder, momenteel in dienst van Cardiff City, viel in februari 2008 veertien minuten in tijdens de 5-2 nederlaag bij N.E.C. Een andere invaller aan de kant van AZ in dat duel? Graziano Pellè, de eerste keuze bij Italië in de spits tegenwoordig…

Belofte
Gudjohnsens verleden in Nederland gaat nog veel verder terug. De 37-jarige spits werkte in het seizoen 1995/’96 dertien competitieduels af voor PSV. De routinier, later ook nog in actie voor onder meer Chelsea en FC Barcelona, heeft al 87 caps achter zijn naam. Op het EK in Frankrijk mocht hij tot op heden één keer invallen.

Op de IJslandse bank zit ook nog Hjörtur Hermannsson. Een IJslandse belofte, die wel onder contract staat bij PSV, maar nog geen minuut voor de Eindhovense hoofdmacht speelde.

De verdediger kwam al wel uit voor Jong PSV en werd het afgelopen half jaar verhuurd aan IFK Göteborg. In Frankrijk kwam Hermannsson nog niet in actie.

Waar deze IJslandse vertelling eindigt? Dat weet geen Viking. Zeker is wel dat de IJslanders begonnen zijn met hun opmars door Europa. De Eredivisie weet al langer dat hun spelers in staat zijn harten te ontdooien én te veroveren. Wordt vervolgd? (FOX Sports)