Arek Milik viert de gewonnen penaltyreeks tegen Zwitserland
Arek Milik viert de gewonnen penaltyreeks tegen Zwitserland - © Pro Shots

Eredivisie is kraamkamer voor EK: Milik versus Danilo

30 juni 2016
De Eredivisie een Mickey Mouse-competitie? Misschien is dat waar. Maar op het huidige EK lopen toch wel erg veel jongens met een connectie met ons kikkerlandje. Na de onverwoestbare IJslanders, deel twee van een vierluik: Arek Milik en Danilo Pereira.

Het kan niet anders of Milik heeft tijdens dit EK regelmatig liggen woelen in zijn bed. De Pool, die droomt van een toptransfer, had namelijk allang topscorer van het toernooi moeten zijn.

De Ajacied staat momenteel op één treffer, maar tegen Duitsland kreeg hij twee kansen waarvan de spits nog regelmatig wakker schrikt. Een polletje zat de Pool dwars - daardoor zag zijn wilde trap over de bal er wel erg ongelukkig uit - en hij miste op een haar een gigantische kopkans.

Vizier
In de achtste finale tegen Zwitserland was Milik opnieuw niet scherp in de afwerking. Heel vroeg in de wedstrijd knalde de aanvaller, met zijn gouden linkerbeen nog wel, veel te hoog over. Daarna had hij het vizier weer niet goed staan bij een fikse mogelijkheid.

Waren al zijn grote kansen op dit EK verzilverd, en dat was helemaal geen bijzondere prestatie geweest, dan stond Milik nu bovenaan op de topscorerslijst. En dus niet Gareth Bale of Antoine Griezmann, die beiden leiden met drie treffers.

Dat alleen is al een pijnlijke constatering voor de spits in Amsterdamse dienst, maar er is meer aan de hand. De Pool wil namelijk dolgraag een klapper maken op transfergebied. Ook Ajax staat open voor een verkoop. Schiet Milik tegen Portugal wél met scherp en halen de Polen de halve finale, dan stijgt de international met stip op nog meer scoutingslijsten.

Danilo
Aan onder anderen Danilo Pereira om Milik een halt toe te roepen. De 24-jarige Portugese verdediger annex middenvelder heeft een Eredivisie-verleden. Tijdens het seizoen 2012/'13 werkte hij 31 competitieduels af voor Roda JC, waarin hij één keer scoorde.

In de openingswedstrijd tegen IJsland (1-1) had Danilo nog een basisplaats op dit EK. Daarna mocht hij alleen nog invallen tegen Kroatië en Hongarije (3-3). In totaal staat de genaturaliseerde voetballer van Guinee-Bissau op vijftien interlands.

Tranen
In Nederland werd hij mede bekend door een bijzonder moment. Tijdens de dikke uitnederlaag bij Heracles Almelo in november 2012 (5-1) reageerde Danilo zeer emotioneel na een ontvangen gele kaart van scheidsrechter Tom van Sichem. De Portugees was bijna ontroostbaar. Volgens Danilo zou Van Sichem iets over zijn moeder hebben gezegd.

De zaak liep met een sisser af en Danilo maakte na dat seizoen transfers naar Maritimo en FC Porto. Bij de Portugese topclub staat hij nog steeds onder contract.

Wat maakt donderdagavond het verschil? De normaal koele schutter Milik of de Portugese passie van Danilo en zijn kompanen? (FOX Sports)