De Eredivisie een Mickey Mouse-competitie? Misschien is dat waar. Maar op het huidige EK lopen toch wel erg veel jongens met een connectie met ons kikkerlandje. Na de onverwoestbare IJslanders, Milik en Danilo Pereira nu deel drie.

We zijn dan toch een beetje aanwezig op het EK. De Belgische nationale ploeg bestaat namelijk uit basisspelers die hun wieg in de Eredivisie hadden staan.

Bloei
Het is bijna niet meer voor te stellen, maar slechts een paar jaar geleden keken de Belgen nog met jaloerse blikken naar Nederland.

Niet alleen omdat onze nationale ploeg veel beter presteerde, maar ook omdat de grootste talenten van onze zuiderburen juist binnen ónze landsgrenzen doorbraken.

Maarten Martens, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld, Dries Mertens, Moussa Dembélé, om er maar eens wat te noemen. Deze talenten kwamen wel in de Eredivisie tot prachtige bloei en niet in de competitie die het zo moeilijk had: de Belgische Jupiler League.

Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Nederlandse clubs hebben tegenwoordig in Europa net zo veel (of eigenlijk net zo weinig) in de pap te brokkelen als de Belgische collega's.

De nationale trots heeft zelfs eurootje gewisseld. Oranje was sinds 2002 standaard op alle grote landentoernooien aanwezig, België ontbrak juist sinds dat jaar op EK's en WK's, met uitzondering van het WK in Brazilië.

Roes
Want hoe anders is het sinds 2014. De Rode Duivels zijn inmiddels een van de titelfavorieten in Frankrijk, terwijl de Nederlandse internationals van een lange vakantie mochten genieten na een dramatische kwalificatiereeks.

De Hollandse liefhebber kan het hart in ieder geval nog een beetje ophalen bij het zien van bepaalde Belgische bekenden. Want wie herinnert zich niet de lange passen van Vertonghen (nu wel geblesseerd naar huis), de kiezelharde kopstoten van Alderweireld, de stevige slidings van Vermaelen, de weergaloze heupbewegingen van Dembélé en de vallende afstandsknallen van Mertens? Ze waren allen te bewonderen in de Eredivisie, voordat ze doorbraken op een nog hoger niveau.

Vrijdag kan de ploeg van bondscoach Marc Wilmots de volgende stap zetten naar het EK-goud. Wales ligt in de weg voor een halve finale tegen Portugal of Polen. Onze zuiderburen leven in een roes, kunnen het bijna niet geloven. Maar de trouwe en oplettende Eredivisie-kijker wist al langer wat er in het verschiet lag. (FOX Sports)