De Belgische verdediger Jan Vertonghen komt de rest van dit EK niet meer in actie.

Bondscoach Marc Wilmots bevestigde donderdagavond op een persconferentie in Lille dat Vertonghen een fikse enkelblessure heeft opgelopen tijdens de training. De verdediger van Tottenham Hotspur scheurde twee enkelbanden en heeft naar verwachting zo'n twee maanden nodig om daarvan te herstellen.

De Rode Duivels spelen vrijdag in de kwartfinale van het EK tegen Wales. Wilmots kan dan ook niet beschikken over de geschorste centrumverdediger Thomas Vermaelen.

Puzzelen
Het was de bedoeling dat Vertonghen vanaf de linkerflank naar het centrum zou verhuizen om Vermaelen te vervangen. Hij zou dan net als in het verleden bij Ajax tegen Wales een duo vormen met Toby Alderweireld. Op de training van de Belgen in Bordeaux ging het donderdagochtend echter mis.

Vertonghen vloog wel met de ploeg mee naar Lille, waar hij met krukken het vliegtuig uit stapte. Wilmots bevestigde even later waar heel België al voor vreesde. 

Blessuregolf
Wilmots werd in de aanloop naar het EK al geplaagd door blessures onder zijn verdedigers. Aanvoerder Vincent Kompany haakte af vanwege een liesblessure en ook Björn Engels en Dedryck Boyata vielen door fysieke problemen af. Nicolas Lombaerts herstelde wel snel, maar de ervaren verdediger was door Wilmots op advies van zijn medische staf buiten de definitieve selectie gehouden en kon later niet meer worden opgeroepen. (ANP)