De Eredivisie een Mickey Mouse-competitie? Misschien is dat waar. Maar op het huidige EK lopen toch wel erg veel jongens met een connectie met ons kikkerlandje. Na de onverwoestbare IJslanders, Milik en Danilo Pereira en de ‘Nederbelgen’, is het nu tijd voor deel vier: Graziano Pellè.

De dertigjarige spits is een laatbloeier bij het nationale elftal van Italië. Op 13 oktober 2014 maakte hij zijn debuut voor de Azzurri in een vriendschappelijk duel met Malta (0-1). En met succes: Pellè was direct trefzeker. Bondscoach Antonio Conte wees hem op het EK in Frankrijk aan als de onbetwiste eerste spits, en dat betaalt zich uit: Pellè scoorde al twee keer.

Miskoop
Het succesverhaal van de spits kende een stroef begin. Louis van Gaal haalde Pellè in 2007 voor het recordbedrag van zes miljoen euro naar AZ. Van Gaal kende de ruim 1.90 meter lange aanvaller nog van het WK onder 20 in Nederland.

Maar Pellè, toen pas 22, had het moeilijk in Alkmaar. Het prijskaartje om zijn nek zorgde voor veel druk en doelpunten bleven uit. De fans van AZ werden ongeduldig en de concurrentie was groot. Na vier seizoenen zonder succes keerde de ‘miskoop’ teleurgesteld terug naar Italië.

Nieuw leven
Maar de Eredivisie-carrière van de Italiaan werd in 2012 een nieuw leven in geblazen. Na korte periodes bij Parma en Sampdoria raakte Pellè op vakantie toevallig aan de praat met een bekende van de zoon van Ronald Koeman. Koeman zocht op dat moment een geschikte spits voor Feyenoord en zo is het balletje gaan rollen.

In Rotterdam-Zuid bloeide de Italiaan op en kwam in twee seizoenen tot vijftig competitiegoals. Pellè werd in De Kuip op handen gedragen en toen Koeman in 2014 naar Southampton vertrok, nam hij ‘zijn’ superspits mee.

Zijn succesvolle 'tweede leven' in de Eredivisie werd uiteindelijk de springplank naar een interlandcarrière. Het scorend vermogen van Pellè, toen inmiddels 29 jaar, werd eindelijk opgemerkt door de Italiaanse bondscoach. En vanavond mag de spits het in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap laten zien tegen Duitsland. Wie had dat, nu bijna tien jaar geleden, gedacht? (FOX Sports)