Manuel Neuer (links) met Gianluigi Buffon
Manuel Neuer (links) met Gianluigi Buffon - © ANP

Löw en Neuer opgelucht na 'krankzinnige elfmeterkrimi'

3 juli 2016
Joachim Löw slaakte zaterdagavond een zucht van opluchting na de zege van Duitsland na achttien strafschoppen op Italië in de kwartfinale van het EK.

“Eindelijk is het ons dus gelukt”, jubelde de bondscoach van de wereldkampioen.

Voor het eerst in negen duels op een grote eindronde met Italië won Duitsland. “We hebben slim gespeeld”, vond Löw die zich aanpaste aan de Italianen. “We hebben ze met hun eigen middelen verslagen. We voetbalden erg intelligent”, zei hij over het behoudende spel van zijn ploeg.

“Het is geweldig dat we donderdag in de halve finale staan. Maar nu willen we het toernooi ook winnen.”

Antonio Conte, de bondscoach van Italië, was uiteraard erg teleurgesteld na de nederlaag na strafschoppen.

“Duitsland is een sterke ploeg, maar we waren dichtbij. Zelfs in de strafschoppenserie kregen we nog kansen om te winnen. Het is jammer dat het EK zo moet eindigen, Ik heb de afgelopen twee jaar genoten van mijn ploeg en zag ons sterker en sterker worden”, zei de nieuwe trainer van Chelsea.

Elfmeterkrimi
De Duitse doelman Manuel Neuer kwam superlatieven tekort om het strafschoppendrama te omschrijven. “Bizar, krankzinnig, waanzinnig”, probeerde de sluitpost van Bayern München. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Niemand kan zo´n ´elfmeterkrimi´ bedenken.”

“Drie missers, dat is normaal gesproken te veel'', doelde de keeper op de mislukte pogingen van Thomas Müller, Mesut Özil en Bastian Schweinsteiger vanaf elf meter. Maar Neuer keerde de inzetten van Leonardo Bonucci und Matteo Darmian en zag Simone Zaza en Graziano Pellè hopeloos falen.

“Volgens mij wisten de Italianen dat ik me goed had voorbereid”, analyseerde hij. “Ze kozen niet voor de hoek waarin ze meestal schieten. Ze verrasten me met ballen recht door het midden. Gelukkig hield niet iedereen alle zenuwen onder controle.”

Ontroostbaar
Zijn Italiaanse collega Gianluigi Buffon was ontroostbaar na afloop. “Dit was bijna misdadig. We waren zo dichtbij weer een heldhaftige daad.”

“Een paar keer dacht ik, nu gaan we winnen”, bekende de 38-jarige doelman. “Maar helaas, dit doet echt pijn. We hadden misschien niet de beste spelers op dit EK, maar wel de beste ploeg. Dan kan je ver komen.”

De strafschoppen waren nodig, nadat er na de reguliere speeltijd en de verlenging 1-1 op het bord stond. Mesut Özil had na ruim een uur de openingstreffer gemaakt, waarna Leonardo Bonucci vanaf de stip de gelijkmaker produceerde. (FOX Sports/ANP)