PSV, N.E.C., Willem II, FC Den Bosch en MVV hebben geen illegale overheidssteun ontvangen.

De Europese Commissie sluit het onderzoek hiernaar, waarmee de dreiging van miljoenenboetes voor de clubs voorbij is.

"In deze zaken hebben wij vastgesteld dat de staatssteunregels werden nageleefd", lichtte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maandag in Brussel het besluit toe.

Marktconform
De Commissie begon in 2013 in Nederland een onderzoek naar financiële steun bij vijf gemeentes. Zo kocht Eindhoven in 2011 voor bijna 48,4 miljoen euro de grond onder het Philips Stadion en het trainingscomplex De Herdgang en gaf deze in erfpacht weer aan PSV. Vestager erkent dat deze grondtransactie marktconform was.

Ook de gemeentes Nijmegen (N.E.C.; 2,2 miljoen), Maastricht (MVV; 3,55 miljoen), Den Bosch (3,05 miljoen) en Tilburg (Willem II; 2,4 miljoen euro) steunden hun plaatselijke clubs, maar worden vrijgepleit van concurrentieverstoring.

Spanje daarentegen moet miljoenen van zeven clubs terugvorderen: FC Barcelona, Real Madrid, Valencia, Athletic Bilbao, Atlético Osasuna, Elche en Hercules Alicante.

Vijf miljoen extra
Algemeen directeur Toon Gerbrands: "PSV is blij dat er duidelijkheid is gekomen in deze langlopende kwestie. Vanaf het begin is het voor alle betrokken partijen duidelijk geweest, dat er een rechtmatige deal lag. De bevestiging door de Europese Commissie zorgt er voor dat dit hoofdstuk gesloten kan worden. Mijn voorganger Tiny Sanders verdient in deze de credits. Hij heeft in dit lastige dossier de juiste strategie gevoerd. Voor PSV betekent dit ook, dat het nog gereserveerde bedrag van 5 miljoen de komende jaren vrijkomt."

De landskampioen had namelijk vijf miljoen in een potje gestopt, voor als de Europese Commissie tot een andere conclusie zou komen. Dat bedrag kan nu op een andere manier besteed worden.

Willem II
"Wij zijn altijd uitgegaan van een positieve uitkomst", reageerde Willem ll-directeur Berry van Gool in het Brabants Dagblad. "Maar het is wel heel prettig dat dat nu definitief is."

Bij Willem ll werd onderzocht of de verlaging van de stadionhuur die de gemeente Tilburg toestond, wel marktconform was of als ongeoorloofde staatssteun moest worden gezien. (FOX Sports/ANP)