De Graafschap heeft het hart flink kunnen luchten in de aangespannen rechtszaak tegen de KNVB, maar de bond is niet van plan de Superboeren weer toe te laten tot de Eredivisie.

Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van de zaak, waarin De Graafschap alsnog Eredivisie-voetbal probeerde af te dwingen.

Volgens de Superboeren hebben de KNVB en de beroepscommissie 'grote fouten' gemaakt door FC Twente de licentie voor het spelen van betaald voetbal te laten houden.

'Twente in strijd met fair play'
De advocaten van De Graafschap begonnen hun pleidooi met het citeren van de satirische website De Speld. Volgens hen gaf dat het beste weer hoe FC Twente een loopje had genomen met de 'rechtvaardigheid'.

"De Graafschap heeft recht op Eredivisie-voetbal", gingen zij verder. "De Graafschap kent geen ernstige zaken van fraudegevallen, heeft geen schulden gemaakt of aan ernstige misleiding gedaan. Twente was volledig in strijd met fair play."

'Geen scheiding van macht'
De advocaten van de Superboeren wezen niet alleen naar de Tukkers, maar namen ook de KNVB onder vuur. "Het besluit van de beroepscommissie is onzorgvuldig tot stand gekomen. Er zijn fouten gemaakt, er is geen hoor en wederhoor bij de licentiecommissie gepleegd. Net als in 2009, toen de bond een kort geding verloor van Fortuna Sittard. Het gaat hier ook om de geloofwaardigheid van de KNVB."

"Er is bovendien geen sprake van een scheiding der machten", gingen de raadsleden verder. "Er is een schijn van belangenverstrengeling binnen de beroepscommissie. Twee leden hebben een achtergrond in Enschede."

'Vals spelen'
"In geen enkele sport is het denkbaar dat een club die zo vals speelt, het volgende seizoen gewoon weer mag meedoen", klonk het slotpleidooi. "En het lijkt nu meteen weer mis te gaan. De heer Onno Jacobs (was interim-directeur FC Twente, red.) is opgestapt omdat private investeerders toch weer eigen vertegenwoordigers in het bestuur willen. Maar dat mag helemaal niet."

Negentien clubs?
De Graafschap stelde voor om de Eredivisie desnoods met negentien clubs af te werken dit seizoen. De advocaat van de KNVB had er allemaal geen oren naar. "De Graafschap heeft geen recht op een schadevergoeding. Daarnaast is de vordering van de club niet toewijsbaar in een kort geding. Het geschil leent zich ook niet voor kort geding. De Graafschap is op het veld gedegradeerd en wil dat nu voor de rechter ongedaan maken."

"De beroepscommissie is tot alle redelijkheid tot dit besluit gekomen", ging de advocaat van de bond verder. "We hebben begrip voor de ontstane onzekerheid bij De Graafschap, maar dat is wat anders dan opgewekte verwachtingen. De beroepscommissie heeft nu eenmaal een andere weging gemaakt dan de licentiecommissie. Zo werkt het recht."

Volgens de raadsman is het omgooien van het speelschema, wat zou gebeuren als De Graafschap alsnog toetreedt tot de Eredivisie, niet zo makkelijk als de Superboeren wilden doen geloven. "Dat duurt maanden en heeft enorme consequenties voor de openbare orde."

De uitspraak volgt op 15 juli. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33