Op het WK van 2014 trok Frankrijk ook aan het kortste eind tegen de Duitsers, toen door een doelpunt van de vanavond geschorste Hummels
Op het WK van 2014 trok Frankrijk ook aan het kortste eind tegen de Duitsers, toen door een doelpunt van de vanavond geschorste Hummels - © Pro Shots

Les Bleus proberen nieuw blauwtje tegen Duitsland te voorkomen

7 juli 2016
Frankrijk probeert in de halve finale van het EK een eind te maken aan de miserabele reeks die het land de laatste jaren heeft neergezet tegen Duitsland.

Al dik vijftig jaar wisten de Fransen niet van hun grote rivaal te winnen op een toernooi.

Lollipop van The Chordettes stond bovenaan in de hitparades, Willem Drees was minister-president en Pipo de Clown kwam voor het eerst op de televisie, die overigens ook nog niet zo heel lang bestond.

Haantjes gegrild
Toen versloeg Frankrijk voor het laatst Duitsland in een wedstrijd die er toe deed. In 1958, om precies te zijn. Destijds, op het WK in Zweden, won Frankrijk met liefst 6-3 van de Mannschaft. Just Fontaine, nog altijd topscorer aller tijden op een WK, scoorde daarin viermaal.

Daarna werd Duitsland - daar komt dat ene woord weer - een regelrechte Angstgegner voor de haantjes, die op grote toernooien met liefde door de Duitsers werden gegrild.

Zo was daar de pijnlijke nederlaag na penalty's op het WK van 1982. De wedstrijd die echter niet het collectieve geheugen inging vanwege de kapitale missers vanaf elf meter van Didier Six en Maxime Bossis, maar vooral doordat de Duitse doelman Toni Schumacher tegenstander Patrick Battiston torpedeerde.

Revanche
Die wond was nog akelig vers toen Andy Brehme en Rudi Völler Duitsland ten koste van Frankrijk in de halve finale van het WK in 1986 naar een 2-0 zege schoten.

Pas 28 jaar later kwam er een kans op revanche, maar ook in 2014, tijdens de kwartfinale van het wereldkampioenschap in Brazilië werd het een zwarte avond voor Les Bleus.

Mats Hummels was toen de enige doelpuntenmaker. De verdediger, in zijn vakgebied een van de besten ter wereld, ontbreekt donderdagavond wegens een schorsing.

Hummels-effect
En zelfs dat is niet per definitie goed nieuws voor Frankrijk. Duitsland won sinds het interlanddebuut van Hummels in verhouding meer wedstrijden waarin hij niet meedeed (29 van de 40), dan waarin hij wel van de partij was (30 van de 50). 

Is er dan helemaal geen strohalmpje waaraan de formatie van Didier Deschamps zich vanavond in het Stade de France kan vastklampen? Toch wel. Want als iemand de redder des vaderlands kan worden tegen de wereldkampioen, is het Olivier Giroud.

Giroud heeft namelijk wat met Duitsland. De spits van Arsenal debuteerde tegen deze ploeg als international, maar bovendien heeft hij een prima trackrecord tegen de oosterburen.

Hij scoorde namelijk in iedere onderlinge ontmoeting. Dat dit maar twee keer was en het louter oefenduels betrof, dat laten we voor het goede gevoel van de Fransen maar even achterwege. (FOX Sports)