De UEFA heeft de Engelsman Mark Clattenburg aangesteld als arbiter voor de EK-finale zondag tussen gastland Frankrijk en Portugal in het Stade de France van Saint-Denis.

Het is de vierde wedstrijd die de 41-jarige Brit bij het eindtoernooi om de Europese titel in Frankrijk mag leiden. De EK-finale is tot dusver de belangrijkste wedstrijd voor de profscheidsrechter uit Newcastle in zijn loopbaan.

Clattenburg, een voormalig elektricien, floot eind mei in Milaan ook al de finale van de Champions League tussen Real Madrid en Atlético Madrid (5-3 na strafschoppen, 1-1 na verlenging).

Bij het begin van het EK in Frankrijk gold hij al als favoriet voor de finale van het toernooi. De Portugees Pedro Proença mocht op het EK in 2012 de finale leiden nadat hij enkele maanden eerder eveneens als scheidsrechter fungeerde in de CL-finale.

Clattenburg leidde eerder al onder meer de olympische finale in 2012 en de UEFA Supercup 2014 in goede banen. Bij het huidige EK was hij eerder arbiter in de groepsduels België - Italië en Tsjechië - Kroatië, en in de achtste finale tussen Zwitserland en Polen. (ANP)