Na acht jaar is er een nieuwe Europees kampioen voetbal. Spanje kon na de titelprolongatie in 2012 de prestigieuze prijs officieel overdragen aan Portugal. De Zuid-Europeanen wonnen de finale in Parijs met 1-0 van Frankrijk.

Portugal - Frankrijk zal ook zeker de geschiedenisboeken ingaan als de wedstrijd waarin dé sterspeler veel te vroeg uitviel. Net als in 1998, toen Frankrijk wél het grote toernooi in eigen land won, haakte de beste voetballer bij de tegenstander af.

Tranen
Destijds was het dé Ronaldo van Brazilië - al voordat het duel begonnen was trouwens - en wonnen Les Bleus met 3-0. Dit keer werd de Ronaldo van Portugal, Cristiano Ronaldo, het slachtoffer. De aanvaller van Real Madrid moest zich na een ongelukkige botsing met Dimitri Payet laten vervangen met een knieblessure.

Cristiano Ronaldo probeerde tot twee keer toe na een behandeling door te spelen. Maar uiteindelijk kon hij echt niet verder. In tranen en getroost door medespelers en zelfs tegenstanders liet de superster - uitgerekend tijdens zijn 21ste EK-duel, waarmee hij recordhouder is - zich van het veld dragen en vervangen.

Griezmann en paal
Dat gebeurde in een eerste helft waarover niet naar huis te schrijven viel. Op een grote kans van Antoine Griezmann, weer hij, na viel er weinig te noteren. De topscorer van dit EK was in de tweede helft opnieuw dicht bij een doelpunt, maar zijn kopbal ging net over.

Ook Olivier Giroud had het vizier niet scherp staan toen hij voorlangs schoot. Aan de kant van Portugal testten Nani en Ricardo Quaresma doelman Hugo Lloris, maar zij wisten het net eveneens niet te vinden. 

Nog voor de extra tijd in ging, kreeg Frankrijk weer twee flinke mogelijkheden. Goals vielen er echter niet. Moussa Sissoko schoot hard op de vuisten van keeper Rui Patricio en invaller André-Pierre Cignac raakte de paal.

Éder
Er was extra tijd nodig, waarin dit keer Portugal de beste kansen kreeg. Alsof de peptalk van Cristiano Ronaldo vlak voor de start van de verlenging de Portugezen vleugels had gegeven.

Een kopbal van Éder werd van de lijn gehaald en een vrije trap van Raphaël Guerreiro spatte uiteen op de onderkant van de lat. Diezelfde Éder verschalkte uiteindelijk Lloris met een lage, verdekte schuiver.

Zo won Portugal voor het eerst een groot landentoernooi en werd gastland Frankrijk in rouw gedompeld. En dan te bedenken dat de Portugezen derde werden in een poule met Hongarije, Oostenrijk en IJsland en nota bene de beste speler geblesseerd zagen uitvallen.

De winst betekende ook wraak voor de verloren EK-finale van 2004. Toen verloren de Portugezen juist de eindstrijd op eigen bodem tegen Griekenland. Een strohalm voor Frankrijk, dat daar nu helemaal niets voor koopt, maar in de toekomst wellicht wel iets aan heeft. (FOX Sports)