Pepe mag zich de beste speler van de EK-finale noemen.

De Portugese verdediger werd direct na de eindstrijd in het Stade de France door de UEFA uitgeroepen tot man of the match.

Gignac
Pepe miste de halve finale tegen Wales vanwege een spierblessure, maar keerde zondag terug in de Portugese defensie. Hij hield topschutter Antoine Griezmann en de andere Franse aanvallers van scoren af, al werd hij in blessuretijd van de reguliere speeltijd wel gedold door André-Pierre Gignac, die daarna de paal raakte.

Portugal veroverde de Europese titel dankzij een doelpunt in de verlenging van invaller Éder.

Oud-PSV'ers
Pepe en Cristiano Ronaldo voegden zich overigens in een rijtje met de oud-PSV'ers Hans van Breukelen, Berry van Aerle, Ronald Koeman, Gerald Vanenburg en Wim Kieft.

De twee Portugezen wonnen eind mei met hun club Real Madrid de Champions League én veroverden later met hun land de EK-titel.

De vijf Nederlanders deden dat in 1988 met PSV en Oranje ook. Kieft was de enige van die vijf die niet in actie kwam in de EK-finale tegen de toenmalige Sovjet-Unie.

De Spanjaarden Luis Suárez (Internazionale, 1964) en Juan Mata en Fernando Torres (allebei Chelsea, 2012) behoren ook tot het selecte gezelschap dat dat wist te presteren, net als Nicolas Anelka en Christian Karembeu (Real Madrid en Frankrijk, 2000). (FOX Sports/ANP)