Vincent Janssen heeft zijn toptransfer te pakken. De spits verkast voor een verpletterend bedrag van ongeveer 21 miljoen euro van AZ naar Tottenham Hotspur. De FOX Sports-analisten laten hun licht schijnen op de vijfvoudig international. "Ik weet niet waar dit ophoudt."

We zagen Janssen vorig seizoen pas voor het eerst in de Eredivisie aan het werk. Had je kunnen vermoeden dat het zo snel met hem zou gaan?
Kenneth Perez: "Nee, niemand denk ik. Het was al de vraag of hij het niveau van AZ aan zou kunnen. Maar uiteindelijk, door hard te werken en vanuit zijn intrinsieke motivatie om alles eruit te halen, heeft hij het zelfs tot Oranje geschopt. Ik denk wel dat dat heel belangrijk is geweest voor deze transfer. Want zonder het Nederlands elftal had Janssen de stap naar de Spurs nooit kunnen maken. Via Oranje heeft hij zich echt bewezen."

Mario Been: "Ik had dit niet gedacht. Mooi dat er nog laatbloeiers zijn. Vincent komt uit de opleiding van Feyenoord, maar daar is hij ook mij ontgaan. Leuk om te zien dat jongens via een andere keuze, een andere stap, zich dusdanig ontwikkelen, dat uiteindelijk de Spurs aankloppen."

Arnold Bruggink: "Nee, en ik weet ook niet waar dit ophoudt. Janssen heeft de kwaliteiten én de mentaliteit om te slagen in Engeland. Hij hoort wat dat betreft tussen Ruud van Nistelrooij en Dirk Kuijt. Dit is belangrijk: wat gaat hij nu doen? Denken van: 'ik heb mijn transfer te pakken en dat is het'? Gaat hij aanhaken en laten zien dat hij er is? Of gaat hij lopen klagen, wat Nederlanders vaak doen als ze niet veel spelen. Ik denk dat hij wel snapt wat er op het spel staat."

Wanneer maakte hij voor het eerst echt indruk op je?
Kenneth: "In de interland tegen Engeland, toen hij die penalty opeiste. Hij was niet bang, had geen zenuwen en speelde goed."

Mario: "Ik zag hem al bij Almere aan het werk. Vincent heeft alles wat een spits nodig heeft. Hij is redelijk in de lucht, slim en kan met zijn gezicht of met zijn rug naar de goal spelen. Janssen beschikt over een prima torinstinct, hij weet waar een bal valt."

Arnold: "Samen met Jan Joost van Gangelen deed ik in het stadion van Willem II de analyse van Jong Oranje - Jong Wit Rusland. Daar overtuigde hij me echt. Toen moest hij het laten zien en stak hij er bovenuit. De stap naar de top van de Eredivisie - kampioen móeten worden, de druk voelen, dat jíj degene bent die topscorer móet worden - die slaat hij nu over. Maar dat is begrijpelijk. Bij zo'n kans moet je gaan. Want stel nou dat hij niet slaagt? Dan kan-ie na Tottenham alsnog naar Ajax, PSV of Feyenoord."

Kan hij ons nog een keer verrassen?
Kenneth: "Het wordt heel lastig voor Janssen om Harry Kane uit het elftal te spelen. Niet eens omdat Kane zo goed is. Beter worden dan Kane is helemaal niet zo moeilijk. Op het EK hebben we allemaal kunnen zien wat voor matige en simpele voetballer hij is. Maar hij is een kind van de club en de supporters zijn gek op hem. Janssen moet desondanks ervoor proberen te zorgen dat hij de eerste spits van Tottenham wordt."

Mario: "Kane is de nummer één spits bij Spurs. Maar Vincent scoort zo makkelijk; hij gaat echt wel spelen. Alleen: hij moet het wel zelf afdwingen, want dit soort clubs geeft net zo makkelijk nog eens twintig miljoen uit voor een andere spits. Janssen heeft flair en weet wat-ie wel en niet kan. Ik denk dat hij zal slagen."

Arnold: "Vincent gaat de concurrentie aan met de topscorer van de Premier League ... Poeh. Harry Kane is daarnaast ook nog de hoop van Engeland. En spelers van eigen bodem hebben in Engeland een streepje voor op buitenlanders. Daar moet hij tegen opboksen. Bovendien wordt van een spits altijd iets verwacht. Als Janssen vijf duels droogstaat, gaan mensen zich afvragen waarom er meer dan twintig miljoen voor hem betaald is. De tijd die hem bij AZ gegund was, zal hij bij Tottenham niet krijgen."

Blijft hij de eerste keus in Oranje?
Kenneth: "Het kan heel vervelend worden. Over een halfjaar zou hij zomaar pas drie duels in de League Cup gespeeld kunnen hebben. Dan ligt de strijd om de spitspositie bij Oranje weer helemaal open. De vergelijking met Ruud van Nistelrooij? Vergeet niet dat hij werd gehaald als eerste spits voor Manchester United. Dat is wel een verschil met Janssen."

Mario: "Het zou zo zonde zijn als hij net als Steven Berghuis helemaal niet aan spelen toekomt en zijn plekkie daardoor verliest. Maar ik denk dat hij deze transfer wel goed heeft doorgenomen met de bondscoach."

Arnold: "Ik hoop het, ik denk het en ik gun het hem ook. Hij is een leuke, frisse kerel. Ik geloof in Vincent Janssen. Hij gaat ons nog een keer verbazen en het daar redden." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 22 53 46
2 AZ 22 47 29
3 Feyenoord 22 43 12
4 PSV 23 42 24
5 Willem II 23 41 5
6 Vitesse 23 38 11
7 FC Utrecht 22 35 12
8 FC Groningen 23 35 5
9 Heracles Almelo 23 29 3
10 sc Heerenveen 23 29 1
11 Sparta Rotterdam 23 27 -5
12 FC Twente 23 27 -9
13 FC Emmen 23 26 -14
14 Fortuna Sittard 23 24 -22
15 VVV-Venlo 23 24 -25
16 PEC Zwolle 23 22 -17
17 ADO Den Haag 23 17 -25
18 RKC Waalwijk 23 12 -31