PSV en Feyenoord treffen elkaar zondag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. FOX Sports-analist Arnold Bruggink is benieuwd hoe de landskampioen en bekerwinnaar zich zullen presenteren in aanloop naar de competitie.

Bij PSV verliep de voorbereiding aanvankelijk op rolletjes, met onder meer indrukwekkende oefenzeges op Sporting Lissabon en FC Porto. Dinsdag werd er echter verrassend met 0-1 verloren van stadsgenoot FC Eindhoven.

"Ik denk dat die nederlaag Phillip Cocu eigenlijk wel goed van pas komt", zegt Bruggink. "Even weer met beide beentjes op de grond. Tot die wedstrijd verliep de voorbereiding van PSV heel soepel. Ik heb ze tegen FC Porto gezien en daarin maakte de ploeg een ontzettend goede indruk. Heel stabiel."

Toch is het maar de vraag of PSV de selectie intact kan houden. "Er gaat nog zoveel veranderen qua transfers, let maar op. Het komt nu pas allemaal echt op gang. En op een gegeven moment is PSV ook aan de beurt. Als Jetro Willems en Luciano Narsingh zouden vertrekken, dan ben ik er zeker van dat Marcel Brands weer capabele vervangers zal halen. De as is bijna intact gebleven, dat is misschien nog wel belangrijker. En als PSV erin slaagt om Marco van Ginkel opnieuw te strikken, dan slaat het een belangrijke slag. Na de winterstop maakte hij acht goals. Dan ben je als middenvelder goud waard."

Verwachtingen temperen
Feyenoord wil weer meedoen om de prijzen, iets wat Bruggink toejuicht. "Dat ze die ambitie hebben is natuurlijk logisch. Het punt is alleen, op het moment dat je als club ook daadwerkelijk meedoet, is het de kunst om de verwachtingen te temperen en niet mee te gaan in de euforie. Dat ging afgelopen seizoen na de winterstop fout. Nu is Feyenoord een jaar verder en beter, dus ik denk dat ze de titelrace langer vol gaan houden. Al speelt Feyenoord dit seizoen wel weer Europees, dus dat zal ze zeker weer punten gaan kosten."

Bij de Rotterdammers is vooralsnog nieuweling Nicolai Jørgensen de opvallendste naam. Bruggink: “Hij deed het tegen Valencia heel aardig in de spits. Daar gaat Michiel Kramer een zware kluif aan krijgen. Als ik Van Bronckhorst zou zijn dan zou ik zo vroeg mogelijk een keuze maken tussen die twee. Niet elke keer Jørgensen zestig minuten en dan Kramer dertig minuten laten spelen. Uit ervaring weet ik wat dat met je doet. Het werkt alleen maar onzekerheid in de hand.”

Berghuis ideale speler
Het ontbreken van scorend vermogen op het middenveld kan Feyenoord dit seizoen wel eens gaan opbreken, denkt Bruggink. "Karim El Ahmadi maakte afgelopen seizoen maar één goal, Tonny Vilhena kwam tot vijf treffers. Voor hem denk ik het maximale, al ben ik wel blij dat hij in Rotterdam is gebleven. Dirk Kuyt, Jørgensen en Kramer zullen hun doelpunten wel gaan maken, maar wat zit daarachter? Een eventuele komst van Steven Berghuis brengt misschien net wat meer creativiteit en goals. Hij zou de ideale speler zijn voor de rechterflank."

"Bij PSV heb je momenteel veel meer smaken. Davy Pröpper, Jürgen Locadia, Luuk de Jong, Narsingh, noem ze maar op. Zelfs Gaston Pereiro maakte afgelopen seizoen als invaller elf treffers. Als Van Ginkel daar dan nog bijkomt, dan ben je opnieuw de te kloppen ploeg in de Eredivisie." (FOX Sports)