AZ heeft zichzelf een goede uitgangspositie bezorgd in het tweeluik met FK Vojvodina.

Het eerste duel in Servië werd ruim gewonnen door de Alkmaarders: 0-3. Daardoor is plaatsing voor de Europa League vrijwel een feit.

AZ begon stroef en ontsnapte in de openingsfase aan een achterstand. Na een fout van doelman Sergio Rochet kreeg Dejan Meleg de kans de score te openen.

De Servische spelverdeler, die een aantal jaren geleden onder contract stond bij Ajax maar daar nooit doorbrak, miste, waardoor AZ met de schrik vrij kwam. Na een kwartier verzuimde ook Sinisa Babic de openingstreffer te maken.

Verrassende voorsprong
Uit de eerste tegenstoot kwam AZ verrassend op voorsprong. Stijn Wuytens kopte een voorzet van Levi Garcia achter doelman Marko Kordic. Op slag van rust werd het zelfs 0-2.

Fred Friday, die van trainer John van den Brom net als tegen PSV de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst, rondde een snelle counter bekwaam af. De Nigeriaanse spits maakte zijn eerste goal in Alkmaarse dienst.

In de slotfase probeerde Vojvodina nog van alles om de schade ietwat te repareren, maar de defensie van AZ gaf geen krimp.

Sterker nog: met zijn tweede doelpunt zorgde Wuytens ervoor dat de ploeg van trainer Van den Brom al vrijwel verzekerd is van de zowel sportief als financieel aantrekkelijke groepsfase. (FOX Sports/ANP)