Bayern München neemt het vrijdagavond in de eerste ronde van de DFB-Pokal op tegen Carl Zeiss Jena. Voor trainer Carlo Ancelotti een bijzonder weerzien met de voormalige DDR-club.

Terug naar woensdag 1 oktober 1980. AS Roma, met de 21-jarige Ancelotti op het middenveld, denkt na een 3-0 zege in Italië op het gemak de tweede ronde in de Europa Cup voor bekerwinnaars te bereiken.

Dat loopt echter anders. De Oost-Duitsers, onder leiding van Hans Meyer, gaan in Jena als de brandweer en staan bij rust al met 2-0 voor.

Ancelotti staat paf
Ancelotti, op het middenveld onder meer geflankeerd door de latere WK-winnaar Bruno Conti en de Braziliaanse vedette Falcão, weet niet wat hem overkomt.

Gerhardt Hoppe, Andreas Krause, Rüdiger Schnuphase en Andreas Bielau; zomaar enkele namen die AS Roma die memorabele avond angst aanjagen.

Bielau eist in de tweede helft de hoofdrol op door een minuut na zijn invalbeurt de 3-0 op het bord te zetten en vlak voor tijd de beslissende 4-0 binnen te schieten.

Ongekende euforie
Het leidt bij Jena tot een ongekende euforie en de wedstrijd wordt nog altijd beschouwd als een van de mooiste uit de geschiedenis van de club. Uiteindelijk bereikt FCC zelfs de finale van de Europa Cup II waarin het verliest van Dinamo Tbilisi.

Ancelotti keert nu na lange tijd terug naar het Ernst-Abbe-Sportfeld, de plek waaraan hij slechte herinneringen bewaart. “We hadden toen wel met 10-0 kunnen verliezen”, zo zei hij donderdag op de persconferentie.

Met Bayern München lijkt hij op voorhand weinig te hoeven vrezen van Jena, tegenwoordig actief op het vierde niveau in Duitsland. De Traditionsverein heeft, met de Belgische multimiljonair Roland Duchâtelet als eigenaar, de blik wel weer naar boven gericht na financiële problemen. Uiterlijk in 2020 wil het in de Tweede Bundesliga zijn aanbeland.

Koploper
Jena, koploper van de Regionalliga Nordost, versloeg vorig jaar overigens Hamburger SV in de eerste ronde van de DFB-Pokal. Ancelotti is dus wel gewaarschuwd, maar hij zal zich 36 jaar later vast niet nog een keer laten verrassen. (FOX Sports)