Marco van Basten in actie tegen Griekenland
Marco van Basten in actie tegen Griekenland - © Pro Shots

Grieken ideaal voor Oranje om vertrouwen te tanken

1 september 2016
Het WK-kwalificatieduel met Zweden is gelijk cruciaal voor Oranje. Wat dat betreft lijkt het oefenpotje tegen Griekenland van vijf dagen eerder, 1 september, ideaal om vertrouwen te tanken.

Het Nederlands elftal verloor namelijk nog nooit van de Grieken. Acht keer stonden beide ploegen tegenover elkaar, zeven keer stapte Oranje als winnaar van het veld.

Het enige puntenverlies dateert van 25 maart 1987 - in de kwalificatiereeks voor het gouden EK van 1988 - toen Marco van Basten en consorten niet verder kwamen dan 1-1.

De goal die doelman Hans van Breukelen destijds incasseerde is de enige die Griekenland in acht ontmoetingen wist te maken. Nederland scoort er daarentegen doorgaans aardig op los, met negentien treffers in totaal. 

EK 2004
Overigens denken de Grieken met dankbaarheid terug aan vier van die doelpunten. Op 28 april 2004 maakte Oranje korte metten met de Zuid-Europeanen in een oefentreffen richting het EK van die zomer (4-0).

Een perfecte wake-up-call, verklapte Angelos Charisteas recent. Ruim twee maanden later verraste Griekenland alles en iedereen door zich te kronen tot Europees kampioen.

Danny Blind
Voor Danny Blind heeft het treffen met to Piratiko - het piratenschip, een bijnaam die tijdens dat succesvolle EK gegeven werd vanwege de onverwachte schade die de ploeg kon aanbrengen - een speciale lading.

De huidige bondscoach kwam tijdens zijn actieve loopbaan tot één doelpunt in 42 interlands, gemaakt in en tegen Griekenland, tijdens de 0-2 zege van 4 december 1991. (FOX Sports)

 

FC Kopenhagen pikt Boilesen op

25 augustus 2016
FC Kopenhagen pikt Boilesen op
Nicolai Boilesen heeft een nieuwe club gevonden. De linksback keert terug naar Denemarken en tekent een contract voor vier jaar bij FC Kopenhagen....

Gerelateerd