Arek Milik (rechts)
Arek Milik (rechts) - © Pro Shots

Round-up transferperiode: Dolblije penningmeesters

1 september 2016
Nu het stof van de transferperiode enigszins is gaan liggen, is het tijd de balans op te maken. Welke penningmeesters juichten het hardst in de Eredivisie en de Bundesliga?

Eredivisie
Ajax, 32,5 miljoen euro winst. De Amsterdammers deden uitstekende zaken met de verkoop van Arek Milik (32 miljoen euro) en Jasper Cillessen (13 miljoen), terwijl ook Viktor Fischer het nodige opleverde (5 miljoen). Als vervangers van eerstgenoemd duo werden Bertrand Traoré en Tim Krul gehuurd, waardoor penningmeester Jeroen Slop een stevige zak geld kon storten op de Ajax-rekening.

AZ, 19 miljoen euro winst. De uitstekende cijfers van de Alkmaarders zijn met name te danken aan de vasthoudendheid van technisch directeur Max Huiberts bij de transfer van Vincent Janssen naar Tottenham Hotspur. De spits van het Nederlands elftal leverde ruim 22 miljoen euro op. 

FC Twente, 14,5 miljoen euro winst. De Tukkers raakten in de laatste dagen van de transferperiode hun beste speler kwijt in Hakim Ziyech. Ajax betaalde Twente echter wel 11 miljoen euro voor de Marokkaans international. Felipe Gutiérrez verkaste bovendien voor zo'n 3,5 miljoen naar Real Betis, terwijl de duurste aankoop Stefan Thesker een schamele 50.000 euro kostte.

Bundesliga
Schalke 04, 19,5 miljoen euro winst. Die Königsblauen sloegen een megaslag met de verkoop van Leroy Sané voor 50 miljoen euro. Zelfs na de komst van onder meer Breel Embolo (22,5 miljoen euro) en Benjamin Stambouli (8,5 miljoen) bleef daar nog een groot deel van over. 

Borussia Mönchengladbach, 15,5 miljoen euro winst. Gladbach deed al vroeg in de transferperiode goede zaken met de verkoop van Grait Xhaka aan Arsenal voor 45 miljoen euro. Voor dat geld kon met Christoph Kramer (15 miljoen) een prima vervanger gehaald worden, waarbij er nog genoeg geld overbleef voor andere aankopen. 

1. FC Köln, 11 miljoen euro winst. Kind van de club Yannick Gerhardt (22) sloeg na dertien jaar Köln zijn vleugels uit. VfL Wolfsburg betaalde 13 miljoen euro voor de middenvelder. Qua aankopen hield 1. FC Köln de hand op de knip, waardoor Die Geißböcke fraaie zwarte cijfers schreven. (FOX Sports)

Genoemde transferbedragen zijn bij benadering.