Jong Oranje heeft gevoelig puntenverlies geleden in de EK-kwalificatiereeks. In en tegen concurrent Wit-Rusland werd met 2-2 gelijkgespeeld.

Daarmee heeft Nederland verzuimd verder afstand te nemen van de oostblokkers, die twee punten achter Jong Oranje op de derde plaats in poule 8 staan.

Nederland begon uiterst zwak aan de belangrijke ontmoeting. Na achttien minuten kreeg Jean-Paul Boëtius de bal op zijn hand in het strafschopgebied, waarna Pavel Savitski de toegekende penalty benutte.

Zwaar teleur
Jong Oranje stelde zwaar teleur in de eerste helft. Het eerste schot op doel liet dik een half uur op zich wachten. Pas na rust slaagde de ploeg van bondscoach Fred Grim erin om met een passend antwoord te komen. Anwar El Ghazi, geposteerd als centrumspits, knikte een voorzet van Ricardo Kishna binnen.

Nederland leek alsnog tegen een nederlaag aan te lopen, toen Savitski dertien minuten voor het einde de 2-1 maakte. Dat gebeurde nadat Nathan Aké een voorzet knullig tot kans promoveerde. De rest van de verdedigers stond erbij en keek ernaar.

Derrick Luckassen zorgde er kort daarop voor dat de onder 21-talenten toch nog met een punt uit Minsk vertrokken. Zijn 2-2 kon echter niet voorkomen dat het bezoekje aan Wit-Rusland op een teleurstelling uitdraaide.

Jong Oranje komt nu op vijf verliespunten van koploper Slowakije. De jeugdinternationals doen bovendien slechte zaken met oog op de play-offs: alleen de vier beste nummers twee strijden na de groepsfase nog om een ticket voor het EK dat volgend jaar in Polen plaatsvindt. (FOX Sports)