FC Twente-aanvaller Bersant Celina in het shirt van Kosovo
FC Twente-aanvaller Bersant Celina in het shirt van Kosovo - © Pro Shots

Kosovo's weg naar volwassenheid vol hobbels en gaten

3 september 2016
Het WK-kwalificatiedebuut van Kosovo, het Balkan-land gaat maandagavond op bezoek bij Finland, is omgeven door vraagtekens.

De FIFA accepteerde de Kosovaren in mei als nieuw lid. Een beslissing die het nodige regelwerk met zich meebracht, de internationals van andere landen met Kosovaarse wortels mogen namelijk eenmalig de overstap maken naar de Dardanët.

Milot Rashica is een van de spelers die van die regeling gebruik wil maken, maar twee dagen voor het treffen met Finland is het nog altijd onduidelijk of FIFA de switch van de Vitesse-aanvaller - en vijf van zijn eveneens geselecteerde ploeggenoten - goedkeurt.

Tot het verlossende woord uit Zürich komt trainen Rashica & co met de Kosovaarse ploeg mee, zonder te weten of ze daadwerkelijk in actie mogen komen in Finland.

Xhaka en Shaqiri
De selectie voor de WK-kwalificatieduels van volgende maand zou er bovendien weer heel anders uit kunnen zien. Een stuk sterker, als Granit Xhaka zijn zin krijgt.

De Arsenal-middenvelder wil dolgraag voor Kosovo uitkomen, maar ziet die plannen voorlopig gedwarsboomd worden door de FIFA. Spelers die op het EK van deze zomer actief waren - Xhaka speelde voor Zwitserland - mogen (nog) niet van land wisselen.

Tot verdriet van Xhaka en - naar verluidt - zijn Zwitserse voetballandgenoot Xherdan Shaqiri. De aanvaller van Stoke City flirtte tijdens het EK openlijk met zijn geboorteland. "Wat er gebeurt als ze mij als aanvoerder willen? Dan denk ik daar natuurlijk over na", aldus Shaqiri.

Perparim Hetemaj
Ook Fins international Perparim Hetemaj voegt zich mogelijk nog bij het keurkorps van de Kosovaarse bondscoach Albert Bunjaki, niet te verwarren met aanvaller Albert Bunjaku.

Hetemaj trok zich terug uit de Finse nationale ploeg, omdat hij maandagavond niet wil uitkomen tegen het land dat hij als jongetje ontvluchtte.

Thuisduels over grens
Tel daarbij op dat de thuisduels voorlopig worden afgewerkt in Noord-Albanië - Kosovo heeft zelf geen stadion dat aan de FIFA-eisen voldoet - en het is duidelijk dat de Kosovaarse weg naar volwassenheid er een is vol hobbels en gaten. (FOX Sports) 

 

Gerelateerd