Met het uitvallen van Ron Vlaar verliest Oranje zijn succesvolste centrale verdediger. De captain van AZ won procentueel veel meer wedstrijden namens Nederland dan zijn teamgenoten die op deze positie kunnen staan.

Met Ron Vlaar in het veld zegevierde Nederland in 21 van de 32 duels, een gemiddelde van 66 procent. De Noord-Hollandse rots in de branding debuteerde in 2005 in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Tsjechië.

Virgil van Dijk komt qua winstpercentage nog het dichtst in de buurt van Vlaar. De zevenvoudig international was medeverantwoordelijk voor vier overwinningen van Nederland en heeft een winstpercentage van 57 procent.

Daley Blind en Jeffrey Bruma ‘scoren’ 49 en 45 procent. Joël Veltman geldt het minst als geluksamulet. Hij won in slechts 38 procent van zijn optredens namens het Nederlands elftal. Dat gebeurde onder meer in dit jaar, tegen Engeland en Oostenrijk.

Diepterecord Klaassen
Overigens is Veltman niet de speler in de huidige selectie met het laagste percentage. Die 'eer' valt te beurt aan Davy Klaassen. Hij won slechts een van zijn zes interlands. De andere vijf gingen verloren. Klaassen heeft daarmee van alle (!) internationals die ooit meer dan vijf interlands speelden het hoogste verliespercentage (83 procent). (FOX Sports)

 

Speler

Interlands

Winst

Gelijk

Verloren

Winstpercentage

Ron Vlaar

32

21

6

5

66%

Virgil van Dijk

7

4

1

2

57%

Daley Blind

37

18

8

11

49%

Jeffrey Bruma

20

9

4

7

45%

Joël Veltman

13

5

3

5

38%