Het Nederlands elftal kan zich, ook gezien de voetbalhistorie, opmaken voor een heet avondje in Solna.

Oranje heeft het traditioneel lastig in Zweden. Nederland verloor namelijk drie van de laatste vijf ontmoetingen in het inmiddels gesloopte Råsundastadion, met als dieptepunt de 6-1 nederlaag in 1954.

Slechts één keer werd er gewonnen in Solna. In 1974 was Oranje met onder anderen Johan Cruijff, Ruud Krol en Johan Neeskens met 1-5 te sterk.

Belang van een kickstart
Al met al geen goede voortekenen voor het Nederlands elftal, terwijl het juist zaak is er meteen te staan in de WK-kwalificatie.

Alleen de poulewinnaar plaatst zich direct voor de eindronde in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs voor een felbegeerd ticket.

Met tegenstanders als Frankrijk, Bulgarije en Wit-Rusland wordt dat met de huidige vorm van de internationals al een hele opgave.

De geschiedenis leert ons dat een goed begin het halve werk is. Van de vier keer dat een eerste WK-kwalificatiewedstrijd niet gewonnen werd, bleef Oranje drie keer thuis tijdens het mondiale eindtoernooi. Daartegenover kwalificeerde Nederland zich altijd voor het WK, nadat het eerste kwalificatieduel gewonnen werd.

Slechte generale
Duidelijke signalen voor de brigade van Danny Blind. Maar de 1-2 nederlaag tegen Griekenland beloofde niet veel goeds. Het betekende de vijfde verliespartij in elf duels onder de huidige bondscoach. Alleen Jaap van der Leck – in de periode 1949-1954 – deed het statistisch slechter: 21 verliespartijen in 29 wedstrijden.

Het feit dat van die vijf nederlagen er vier in eigen huis werden geleden, biedt Oranje nog enigszins hoop. Ware het niet dat het nu juist Zweden-uit betreft. (FOX Sports)

Gerelateerd