Met een spoedcursus 'overleven doe je zo' wil Wesley Sneijder zijn jonge ploeggenoten bij Oranje voorbereiden op de ouverture van de WK-kwalificatie in Zweden.

"Ik wil niet 'popiejopie' doen", zegt Sneijder over zijn nieuwe rol. "Maar ik praat nu veel met jongens. Dat is nodig, denk ik."

Sneijder is bij Oranje middenvelder, bijna recordinternational en ook een beetje de tweede assistent-bondscoach, een functie die Dick Advocaat welgeteld drie oefenduels bekleedde.

"Meer een verlengstuk van de technische staf", nuanceert de 122-voudig international zijn rol. "Iedereen moet beseffen dat we dinsdag misschien al het belangrijkste kwalificatieduel spelen."

Want ook voor de 32-jarige Sneijder is Frankrijk favoriet voor de groepswinst. In een poule met Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg ziet hij volop kansen op de tweede positie, die een plek in de play-offs kan opleveren.

Nieuwe generatie
Als je het aan Sneijder vraagt, dan is de nieuwe generatie internationals soms lichtzinnig.

"Het gaat zo makkelijk. Allemaal al jong een iPhone en een iPad", legt hij uit. "Ik voetbalde op straat, vaak tegen oudere jongens. Huilen deed ik nooit. Maar ik kwam wel eens verdrietig thuis. Dan stuurde mijn moeder me terug."

De jonge Sneijder zat niet voor de computer, maar oefende net zo lang totdat hij goed met rechts én links kon schieten.

"Op een kale muur, het liefst met een ruit in de buurt die ik soms kapot kon trappen", weet hij nog. Het leverde hem een prachtige loopbaan op langs clubs als Ajax, Real Madrid en Internazionale. Ook bij Oranje streed hij lang om prijzen. "Vaak wisten we alleen niet met hoeveel we gingen winnen."

Sneijder speelde afgelopen donderdag tegen Griekenland (1-2) zijn 122ste interland in het shirt van Oranje. Het Nederlands elftal kende een slechte generale repetitie in aanloop naar de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd