Turkije heeft na het rampzalig verlopen EK in Frankrijk wat goed te maken deze WK-cyclus. Dat moet voorlopig gebeuren zonder enkele vedetten.

Fatih Terim haalde namelijk zonder aanziens des persoons de bezem door de nationale ploeg. De bondscoach doet maandagavond tegen Kroatië geen beroep op grote namen als Arda Turan, Selçuk Inan, Caner Erkin, Gökhan Gönül, Hakan Balta en Burak Yilmaz.

De naam van Arda springt het meest in het oog. De aanvaller is uitstekend begonnen aan het seizoen bij FC Barcelona, waar hij bij afwezigheid van Neymar een voorhoede vormde met Lionel Messi en Luis Suárez.

Het grootst mogelijke compliment voor de 29-jarige Turk is wellicht dat het ontbreken van Neymar geen moment gevoeld werd in Catalonië.

Beledigd
Terim was echter niet te spreken over de inzet van Arda en zijn mede-afvallers in Frankrijk, waar Turkije in de groepsfase sneuvelde.

"Ze hebben niet genoeg strijd geleverd, niet genoeg weerstand geboden", verklaarde Terim zijn harde keuzes. "Daar voelde ik me beledigd over."

Het zestal kan volgens de keuzeheer nog terugkeren in Ay-Yildizlilar, ofwel Maan-Ster, als ze het verdienen. Dat zal niet voor volgende maand zijn, als Oekraïne op bezoek komt in Konya. Tegen Kroatië moeten hun vervangers het geschonden blazoen oppoetsen. 

Zware kluif
Geen gemakkelijke opgave, Turkije wacht nog altijd op zijn eerste zege tegen Kroatië in de reguliere speeltijd of verlenging. Alleen op het EK 2008 werd na strafschoppen gewonnen.

Afgelopen zomer, op het EK in Frankrijk, stonden beide landen voor het laatst tegenover elkaar. Luka Modric zorgde er toen met een fraaie volley voor dat de Turken direct in de achtervolging moesten. En gaf ongewild de aanzet tot de grote schoonmaak in de Turkse ploeg. (FOX Sports)