Oranje staat maar weer eens voor een cruciale interland. De zoveelste sinds de derde plaats op het WK van 2014, die mijlenver weg lijkt. Ook Ronald de Boer mengt zich in de discussie over 'hoe nu verder?'. De FOX Sports-analist pleit voor een vrije rol voor Wesley Sneijder en een cultuuromslag in de Eredivisie.

Ronald, wat voor gevoel is bij jou blijven hangen na de nederlaag tegen Griekenland?
"Het vertrouwen hing al aan een dun draadje, men roept al snel dat we er helemaal niets meer van kunnen. Daarom was winst lekker geweest. Dan was het negativisme uit de lucht gehaald,  zodat we met een goed gevoel naar Zweden hadden kunnen afreizen. Dat is verbruid. Jammer."

Zijn er toch ook positieve punten te noemen?
"Het spel van Vincent Janssen, van Kevin Strootman. Twee belangrijke pilaren. En normaal gesproken, ondanks dat hij in de fout ging tegen de Grieken, is Daley Blind een geweldenaar in de verdediging. Ik kan echt van hem genieten bij Manchester United. Maar verder houdt het wel een beetje op."

Wesley Sneijder?
"Hij kan nog steeds heel belangrijk zijn, mits de andere spelers zich ondergeschikt maken aan hem. Maar wil Danny Blind dat? Gaat de bondscoach Sneijder gebruiken op een manier waarop hij van waarde kan zijn en het verschil kan maken? Ik heb het gevoel dat dat nog steeds niet lekker zit. Danny zou hem bijvoorbeeld linksbuiten, in een vrije rol, kunnen neerzetten, zodat Wesley mag lopen waar hij wil. Zo zou ik hem graag willen zien."

Sneijder wordt opgesteld, geconsulteerd en is aanvoerder. Maar toch maakt Blind hem niet belangrijk genoeg?
"Ik vind van niet nee."

Moet Sneijder niet pal achter Vincent Janssen spelen, als een ouderwetse nummer tien?
"Dat vind ik geen geschikte plek voor hem. Je moet daar diepgang hebben, veel bij de spits in de buurt kunnen komen. Dat heeft Wesley niet meer. Ik heb het meegemaakt met Rivaldo (gezamenlijke periode bij Barcelona: 1999-2000, red.), op dat moment de beste voetballer ter wereld. Die moest en zou achter de spits. Door de druk van buitenaf zwichtte Louis van Gaal voor die wens en dat werd de grootste fout die hij maakte. De hele balans was weg. Louis had Rivaldo lekker linksbuiten moeten zetten, met Phillip Cocu achter hem, die al het vuile werk opknapte. Zo'n type hebben we ook nodig voor Sneijder. Bovendien is Wesley slim en ervaren genoeg om een vrije rol vanaf links goed in te vullen. Je kunt wel klagen over wat hij niet doet, zoals bij Romário wel eens gebeurde, maar als hij het verschil maakt, nou, dan lopen de anderen maar wat harder."

Als Sneijder mag doen wat hij wil, wie wordt dan jouw linksback?
"Patrick van Aanholt. Jetro Willems wil 'm in zijn voeten hebben, terwijl Van Aanholt heel vaak diep gaat, zonder bal. Daardoor kan hij direct voorgeven, zoals Jordi Alba doet bij Barcelona. Sneijder zou Van Aanholt vanuit die positie heel vaak weg kunnen sturen. Ik denk dat de combinatie tussen die twee gewoon beter is. Aan de andere kant? Daryl Janmaat, omdat ik Joël Veltman geen rechtsback vind. Je moet in mijn ogen iemand hebben die constant over de rechterzijde dendert."

Wordt het dan niet te aanvallend, dus te gevaarlijk, voor dit broze Oranje?
"Ik denk dat het moet kunnen. In onze tijd speelden we nog veel aanvallender. Je kunt Davy Pröpper, Jorrit Hendrix en Strootman op het middenveld zetten, voor de balans en controle. Die hebben zeker de intelligentie om te weten wat ze moeten doen als iemand achterin weg is."

Je hebt het over Barcelona en het Oranje uit jouw tijd. Maar die kwaliteiten hebben we toch niet meer?
"Ik heb al vaker gezegd: we moeten niet meer zo naïef zijn. Ik hoop dat Nederlandse clubs realistisch worden en niet alleen maar 4-3-3 spelen. Dan denk ik: houd nou eens op! Je moet willen winnen, dat kan ook met 5-3-2. Als extraatje gaat daardoor het niveau van onze aanvallers omhoog. Zet ze tegen een overmacht aan verdedigers, maak het ze moeilijk en houd geen open huis. Waarom gaat in het buitenland die ene kans er wel in en zien we dat in de Eredivisie te weinig? Omdat ze hier per wedstrijd nog een mogelijkheid of vijf krijgen. Daar word je gemakzuchtig van."

Kortom, een cultuuromslag?
"Als je niet meer sterker bent dan je tegenstanders, moet je slimmer zijn. Heb je even geen goede buitenspelers tot je beschikking? Okay, speel dan 4-4-2. Ook de voetballers van nu moeten verschillende stijlen onder de knie kunnen krijgen."

Worst case scenario: het loopt slecht af tegen Zweden. Wat moet er gebeuren?
"Tsja… Je weet dat het hele land over je heen valt. Het wordt dan heel lastig voor Danny. Maar wie is de opvolger? Hebben we een betere?"

Frank de Boer, Ronald Koeman, Phillip Cocu?
"Die zijn nog veel te ambitieus. Zij willen elke dag op het veld staan en met een club iets bereiken. Dat zie ik honderd procent zeker niet gebeuren. Ik zou met Blind verder gaan."

De bondscoach zoekt nog steeds een tweede en derde assistent. Zou dat niets voor jou zijn?

"Ik denk wel dat ik het zou kunnen, maar daar zijn papieren voor nodig. Die heb ik niet en ik heb absoluut geen zin om in de schoolbanken te gaan zitten. Ik ben blij met het analysewerk wat ik momenteel doe. Op die manier wil ik een bijdrage leveren aan het voetbal." (FOX Sports)

Gerelateerd