Zwarte betalingen bij voetbalclubs
Zwarte betalingen bij voetbalclubs - © ANP

KNVB wil frauderende amateurclubs uit competitie halen

7 september 2016
De KNVB gaat de mogelijkheid onderzoeken verenigingen sportief te straffen als duidelijk is dat ze bewust de belasting omzeilen.

“Als clubs willens en wetens de boel hebben geflest, dan moeten ze uit de competitie of teruggezet worden naar een lagere competitie”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB in een uitzending van Zembla. Dit wil de KNVB doen voor de belastingdienst met een naheffing of boete komt en ook voor een eventueel faillissement.

Uit faillissementsverslagen en gesprekken met curatoren blijkt dat de fiscus over de periode na 2009 tot nu bijna acht miljoen euro aan niet betaalde belasting vordert van zeven failliete amateurclubs, zo meldt Zembla.

“Anders dan in het betaald voetbal, waarin de KNVB het financiële beleid van de verenigingen nauwgezet volgt, hebben wij nauwelijks inzage in de financiële situatie van amateurclubs”, aldus Van der Zee. “Zelfs al zouden we het willen en vragen, dan hoeft men daar geen gehoor aan te geven. Pas als het te laat is, wordt de KNVB ingelicht door de opsporings- en overheidsinstanties.”

De KNVB geeft woensdagavond in Zembla aan in de toekomst kritischer te willen kijken naar zwart betalen en belastingontduiking in het amateurvoetbal. Van der Zee: “We moeten een dominantere speelwijze hanteren als het gaat om de financiële integriteit in het amateurvoetbal. We zullen bestuurders in elk geval nog meer moeten aanspreken op de grote verantwoordelijkheid die ze dragen om netjes met hun club om te gaan. We zijn een voetbalbond, geen opsporingsinstantie. Maar we moeten scherper zijn op verdachte signalen en nauwer samenwerken met de gemeenten en belastingdienst.”

Eerste stappen gezet
Met de komst van de Tweede en Derde divisie in het amateurvoetbal, zijn er ook licentievoorwaarden ingevoerd. Vanaf het huidige seizoen worden de financiële boeken door de licentiecommissie beoordeeld. “Dat zijn handvatten om in de top van het amateurvoetbal meer inzicht te krijgen in de financiën van voetbalclubs. Een van de onderdelen is dat clubs overeenkomsten met spelers bij de KNVB moeten aangeven. Dat zijn de eerste stappen in financiële transparantie en gelijkheid in het amateurvoetbal.” (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 De Graafschap 3 9 8
2 NAC Breda 3 9 7
3 FC Eindhoven 3 7 5
4 Telstar 3 7 4
5 Go Ahead Eagles 3 6 0
6 Excelsior 3 6 0
7 Almere City FC 3 5 1
8 Jong Ajax 3 4 2
9 FC Volendam 3 4 1
10 N.E.C. 3 4 0
11 Jong AZ 3 4 0
12 SC Cambuur Leeuwarden 3 3 2
13 TOP Oss 3 3 -1
14 Jong FC Utrecht 3 3 -5
15 FC Den Bosch 3 2 -1
16 Helmond Sport 3 2 -4
17 Jong PSV 2 1 -1
18 Roda JC Kerkrade 3 1 -5
19 MVV Maastricht 2 0 -4
20 FC Dordrecht 3 0 -9