Hans van Breukelen
Hans van Breukelen - © Pro Shots

Van Breukelen erkent fouten in zaak-Gullit

7 september 2016
Hans van Breukelen neemt zichzelf twee dingen kwalijk in de mislukte onderhandelingen met Ruud Gullit voor de functie van tweede assistent van bondscoach Danny Blind.

"Ik had Marco van Basten moeten bellen om te vragen of ik het ook aan Ruud kon vertellen. Daarna had ik ook alles op de persconferentie moeten zeggen", erkent de technisch directeur van de KNVB.

De nationale voetbalbond wilde het vertrek van Van Basten pas na het belangrijke duel van Oranje van afgelopen dinsdag met Zweden aankondigen. Van Breukelen wilde daarom niet met Ruud Gullit delen dat de rechterhand van Blind naar de FIFA zou vertrekken.

'Onbetrouwbaar'
De oud-doelman wist niet dat Gullit wel was ingelicht door Van Basten. Gullit, die in beeld was om de vertrokken Dick Advocaat op te volgen, verslijt Van Breukelen sindsdien voor 'onbetrouwbaar'.

"Ik heb er wel een slapeloze nacht aan overgehouden", stelt Van Breukelen. "Ik had die twee zaken liever anders gedaan. Het is niet leuk als je voor onbetrouwbaar wordt weggezet. Ik heb Ruud ook proberen te bellen om uit te leggen waarom het zo is gelopen. Maar hij neemt niet op. Dan houdt het voor mij ook op."

Opvolgers
Van Breukelen gaat snel met de bondscoach in gesprek over de opvolging van Van Basten en Advocaat. "We moeten twee man aanstellen", beseft Blind met het oog op de volgende interlands tegen Wit-Rusland (7 oktober) en Frankrijk (10 oktober).

Van Breukelen: "Het valt nog te bezien of dat voor die duels zal lukken. Met Marco is afgesproken dat hij blijft tot november, zolang we geen opvolger hebben gevonden. Ik hoop de staf, waarmee ik in 2018 naar het WK in Rusland wil, zo snel mogelijk op orde te hebben." (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd