Colin Kaepernick
Colin Kaepernick - © ANP

Protesten tijdens Amerikaans volkslied maken veel los

12 september 2016
Een wedstrijd kan in Amerika niet beginnen zonder dat het volkslied, met de rechterhand op het hart en in volle overtuiging, is gezongen.

Toch is er de afgelopen tijd veel discussie in het patriottistische Amerika over het volkslied en met name het gedrag van American Football-spelers tijdens de hymne.

Kaepernick
Het begon allemaal tijdens het voorseizoen. Quarterback Colin Kaepernick van San Francisco 49ers weigerde voor aanvang van een oefenwedstrijd op te staan tijdens de Star-Spangled Banner. Waarom? Uit protest tegen het politiegeweld tegen minderheden.

Het kwam Kaep op veel kritiek te staan. Hij zou het land en – misschien nog wel erger – het leger niet respecteren. Schande sprak men ervan. Kaepernick was standvastig, maar besloot wel zijn protest iets aan te passen: nu blijft hij niet meer op de bank zitten, maar knielt hij.

Obama
De discussie liep zelfs zo hoog op dat president Barack Obama er vragen over moest beantwoorden tijdens een recente reis naar China.

"Het is zijn recht om een statement te maken. Ik twijfel niet aan zijn oprechtheid. Ik denk dat hij echte en legitieme kwesties op de agenda zet waarover gesproken moet worden", zei Obama een week geleden.

Historisch besef
Kaepernick is niet de eerste atleet die bij een sportevenement de kans grijpt om een politiek statement te maken.

Tommie Smith en John Carlos werden in 1968 tijdens de Olympische Spelen in Mexico wereldberoemd nadat zij hun punt maakten. Zij hielden hun vuist omhoog tijdens het Amerikaanse volkslied, nadat ze goud en brons op de 200 meter sprint hadden gewonnen.

Zij verklaarden zich daarmee solidair met de Black power-beweging en spraken zich uit voor meer burgerrechten voor zwarte Amerikanen.

Bijval
Kaepernick, die maandag in de wedstrijd tegen Los Angeles Rams – om sportieve redenen – niet in de basis staat, kreeg de afgelopen weken bijval van andere spelers binnen de NFL.

Zelfs zondag tijdens de herdenking van de aanslagen op het World Trade Center in 2001, waren er vele donkere spelers die knielden tijdens het Amerikaanse volkslied.

Het gevolg is dat de sport enigszins naar de achtergrond wordt gedrongen. Los Angeles zal hebben gehoopt op meer aandacht, vooralsnog staat de stad in de schaduw van Kaepernick. (FOX Sports) 

San Francisco 49ers - Los Angeles Rams is in de nacht van maandag op dinsdag om 04:30 uur LIVE te zien op FOX Sports 2.